Vláda projedná další zpřísňování opatření proti šíření koronaviru

Vláda bude ve čtvrtek jednat o dalším zpřísňování opatření proti šíření koronaviru. Příslušná ministerstva předloží své návrhy, řekl po středečním jednání premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl, že není prostor na rozvolňování, naopak je třeba zvážit, jak dosavadní opatření vymáhat či zpřísnit. Poznamenal, že počty nově nakažených začaly v tomto týdnu růst. "Nemůžeme si dovolit rozvolňování při takových číslech," uvedl. Co budou návrhy na zpřísnění obsahovat, nechtěl předjímat. "Budeme spíš řešit zpřísňování opatření, pravděpodobně se nacházíme v situaci, kde lidi, kteří opatření dodržují, jsou naštvaní a mají pocit, že je stát nedostatečně vymáhá. Potom jsou tu lidi, kteří je nedodržují a ti jsou naštvaní, že děláme opatření," uvedl Babiš. Ve čtvrtek podle něj vláda bude jednat o tom, jak epidemii "řešit lépe".

Premiér v České televizi informoval, že žáci devátých tříd, posledních ročníků středních škol a maturanti se začátkem února do lavic nevrátí. Už dřív mluvil o 1. únoru jako o možném návratu dalších dětí a studentů do škol ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle premiéra Babiše ale není možné kvůli vysokému počtu lidí ležících s nemocí covid-19 v českých nemocnicích k podobnému rozvolnění přístoupit.

O otevření skiareálů podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) vláda ani nehlasovala. Situace se podle něj nelepší, velmi obezřetní jsou i v okolních zemích, napsal ministr ČTK. Zatímco Havlíček usiloval o otevření lyžařských středisek od pátku, podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) není situace na to, aby mohly začít fungovat.