Vláda představila šest rozvolňovacích balíčků. Do restaurací se ještě nepodíváme

Počet nakažených covidem klesá. Vláda připravila šest rozvolňovacích balíčků. Pro návrat k normálnímu životu bude určující počet nakažených.

Klíčovým faktorem bude podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) počet nakažených za posledních sedm dnů na 100.000 obyvatel. Potřeba je podle něj dosáhnout hodnoty 100 na 100.000 obyvatel. Nyní počet podle něj činí 177.

Vláda bude o možnostech uvolnění na příští týden informovat vždy v pondělí.

"Ve čtvrtek potvrdíme to finální rozhodnutí a vydáme mimořádné opatření, které se potom bude realizovat," řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Doplnil, že to neznamená, že každý týden se bude nutně uvolňovat.

Balíček 1 se týkal uvolnění z minulého týdne, kdy mohly znovu začít fungovat obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, služby jako zámečnictví nebo čistírny. Zoologické a botanické zahrady mohly otevřít venkovní prostory.

Začátkem května by se mohla otevřít kadeřnictví a zbylé obchody

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Ke 3. květnu by měl následovat balíček 2, kdy by se mohly otevřít například kadeřnictví, pedikúra nebo lázeňská zdravotní péče. Lidé se budou muset prokazovat negativním testem na koronavirus. Stačit bude i antigenní. Pokud bude celostátní počet nakažených nižší než 100 na 100.000 obyvatel, budou moci otevřít zbylé obchody a venkovní trhy.

"Zjednodušeně řečeno, jedná se deset tisíc infikovaných po poslední týden," vysvětlil ministr průmyslu Karel Havlíček za hnutí ANO.

Například kina, restaurace ve vnitřních prostorách nebo bazény a sauny - ty otevřou, až klesne počet nově nakažených pod 50 na sto tisíc obyvatel za týden (tedy 5 tisíc nakažených za týden). Negativní test bude povinný i v nich.

Asociace hotelů a restaurací: postup vlády podnikatele poškozuje

Plán rozvolnění kritizuje Asociace hotelů a restaurací. Podle jejího prezidenta Václava Stárka postup vlády tyto podnikatele poškozuje.

"Jsme přesvědčeni, že vláda nemůže už v této situaci, kdy není nouzový stav, omezovat podnikatele. Chystáme dopis ministerstvu zdravotnictví. Budeme se snažit vyvolat správní řízení v této záležitosti."

Foto: Engin_Akyurt,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Opatření vlády jsou podle Asociace připravované bez diskuse se zástupci dotčených oborů a bez ohledu na další dopady na firmy. Přitom až třetina podnikatelů už čelí existenčním problémům. Vláda zároveň jasně neodůvodňuje konkrétní kroky a jejich posloupnost.

Například stravovací provozy musely fungování omezovat už od 14. října a od 18. prosince jsou uzavřené. Občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okna či rozvoz.

Už od pondělí budou moci v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji do mateřských škol všechny děti, a to bez povinných testů na covid-19. Od pondělí se taky po celém Česku obnoví praktická výuka na středních a vysokých školách, na těch ale jen v závěrečných ročnících.

Vláda vydává zákazy, které soudy obratem ruší, říká šéf Hospodářké komory

Nejvyšší správní soud tento týden zrušil celé mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které kromě jiného omezuje provoz obchodů, služeb i setkávání lidí. Ministerstvo však dostalo odklad, aby změnilo rozhodnutí tak, aby odpovídalo nárokům soudu.

Hospodářská komora považuje za znepokojující, kdy vláda vydává zákazy podnikání za každou cenu a soudy je obratem ruší. "Podkopává se tím důvěra podnikatelů i veřejnosti v samotnou smysluplnost mimořádných opatření," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Vyzývá vládu, aby s profesními organizacemi urychleně projednala konkrétní podmínky, za kterých budou smět provozovny otevřít.