Vláda řešila, jak lidem přiblížit úřady a co s církevní agendou

Vláda se ve středu zabývala tím, jak přiblížit úřady lidem a odstranit chaos, který vznikl v souvislosti s reformou veřejné správy. Výrazné zlepšení slibuje ale až od roku 2005. Ministři rozhodli také o tom, že projekt internet do škol se prodlouží o rok - do roku 2006. Chybějících 370 milionů korun na financování projektu v letošním roce najde ministerstvo školství ve svém rozpočtu. Ministři také souhlasili s tím, aby církevní záležitosti měl v budoucnu na starosti místopředseda vlády pro vědu, výzkum a lidské zdroje Petr Mareš (US-DEU). Pravomoci v této oblasti má převzít od sociálnědemokratického ministra Pavla Dostála. Kabinet se dohodl, že je ale ještě třeba dopracovat některé legislativní a technické detaily této změny, vyvolané dlouhodobým napětím mezi zejména katolickou církví a Dostálovým úřadem. Znovu se k tomuto bodu vrátí 27. října. Převod církevní agendy se měl stihnout do konce roku, nyní se to ale zdá málo pravděpodobné.

Vláda schválila druhou etapu realizace státní informační politiky ve vzdělávání a rozhodla, že internet do škol se prodlouží do roku 2006. Ministerstvo školství získalo letos na projekt ze státní kasy 780 milionů místo původně plánované miliardy. Musí ale zaplatit přes 540 milionů korun za již nasmlouvané služby generálnímu dodavateli projektu, společnosti AutoCont On Line.

Vláda chce lidem zjednodušit cestu na úřady, ale viditelnější zlepšení lze čekat až po 1. lednu 2005. Teprve tehdy mají začít platit zákony, upravující administrativního uspořádání a kompetence států, krajů a obcí. Velkou část agendy zrušených okresních úřadů převzalo letos v lednu 205 takzvaných pověřených obcí. Hranice působnosti bývalých okresních úřadů a těchto obcí se ale mnohdy nekryjí. Kvůli tomu musejí lidé kvůli různým úředním záležitostem dojíždět do různých míst. Hlavním cílem reformy veřejné správy, kterou opozice opakovaně kritizuje, přitom bylo přiblížení úřadů lidem.

Vláda se na středečním zasedání kvůli nepřítomnosti guvernéra České národní banky nezabývala Strategií přistoupení k eurozóně. Neprojednala ani materiál o přípravě Českého Telecomu na privatizaci, který stáhl jeho předkladatel, ministr informatiky Vladimír Mlynář. Zpráva vznikala před oznámením konsorcia TelSource o záměru prodat svých 27 procent akcií Telecomu, a proto musí být přepracována, řekla ministrova mluvčí Klára Volná. Novou verzi materiálu by měl ministr předložit do konce roku. Konsorcium KPN a Swisscomu TelSource nedávno oznámilo, že chce svůj 27procentní podíl v Telecomu prodat v mezinárodní nabídce finančním investorům. Podle dohody se státem nabídlo konsorcium koncem minulého týdne FNM společný postup při prodeji. Stát se musí zhruba do konce října rozhodnout, zda bude prodávat svůj podíl spolu s TelSource nebo později samostatně. V dokumentu o přistoupení k euru z dílny ČNB a ministerstev financí a průmyslu a obchodu se měla vláda zavázat k pokračujícím reformám, které by měly umožnit zavést v Česku euro zhruba v letech 2009 či 2010. Plán odpovídá již dřívějším záměrům centrální banky i vlády na zavedení eura. Dokument také definitivně potvrzuje, že Česko nebude moci přijmout euro v nejbližším možném termínu, v roce 2007.