Vláda schválila návrh rozpočtu, škrty pocítí mnoho domácností

Vláda během nočního jednání spolu s návrhem rozpočtu na příští rok rozhodla o balíku zákonů, které mají přispět k úsporám státní pokladny. Stát chce příští rok hospodařit se schodkem, který bude o 27 miliard korun nižší než letos. Pokud projdou návrhy škrtů legislativním procesem beze změn, bude to pro mnohé domácnosti citelné. Kabinet počítá s poklesem příspěvku na stavební spoření, s omezením sociálních dávek a s přísnějšími pravidly pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Během víc než sedmihodinového jednání vláda schválila také zdanění důchodců, kteří si vydělají víc než trojnásobek průměrné mzdy.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po jednání zdůraznil, že zdaněny budou nově také všechny druhy výsluh a náhrad. "Jediné, co nedaníme, je odchodné, téhle věci se budeme dál věnovat systémově," uvedl. Rozpočet podle něj bude maximálně úsporný, jedinou kapitolou, která nebude krácena, je věda a výzkum. Oproti původnímu návrhu ministři nakonec slíbili navýšení rozpočtu vysokým školám o 300 milionů korun a Akademii věd o 100 milionů korun. Kabinet v rozpočtu počítá se spolufinancováním už přijatých projektů placených z evropských fondů, a to 7,9 procenta. Kraje si mají své projekty spolufinancovat z vlastních zdrojů.

Kabinet chce také snížit objem mezd pro státní zaměstnance o 10 procent, novelu zákoníku práce, proti níž v úterý v Praze protestovalo na 40.000 odborářů, ale odložil. Vláda naopak schválila snížení základní slevy na dani o sto korun měsíčně, o němž se začalo mluvit v srpnu jako o solidárním příspěvku na povodně a které spustilo sérii slovních přestřelek mezi ministrem Kalouskem a premiérem Nečasem (ODS). Na přání předsedy vlády bude změna platit pouze příští rok. Kabinet nakonec nesáhl na daňové zvýhodnění na vyživované dítě, které mělo klesnout o 240 korun za rok.