Vláda schválila nominaci Vladimíra Špidly na eurokomisaře

Odcházející koaliční vláda jednomyslně schválila kandidaturu svého předsedy Vladimíra Špidly (ČSSD) na funkci evropského komisaře. Zároveň zrušila své usnesení z letošního února, v němž na toto místo nominovala Pavla Teličku. Nový premiér Stanislav Gross už má pro Teličku konkrétní funkci, ve které by mohl "dál hájit zájmy České republiky". S Teličkou, který zastupuje v Bruselu tento týden předsedu komise Romana Prodiho, mluvil Gross telefonicky a smluvil si s ním schůzku. Do té doby nechce být konkrétnější.

Špidla má nahradit Teličku v nové Evropské komisi, která začne pracovat od listopadu. V Bruselu bude působit do roku 2009. Špidla zdůraznil, že u tohoto rozhodnutí nebyl a celou schůzi řídil už Gross. Jakou agendu bude mít jako eurokomisař na starosti, závisí na rozhodnutí předsedy komise Josého Barrosa. Odstupující premiér by se nicméně rád věnoval sociální oblasti, dopravě, regionální politice nebo rozšíření EU.

Na nominaci dosluhujícího ministerského předsedy do funkce evropského komisaře se lídři vládní koalice shodli minulý týden. Rozhodnutí o Špidlově přesunu do Bruselu vyvolalo rozporné reakce. Zejména opozice a podle průzkumů i část veřejnosti považují nové působiště za trafiku pro Špidlu, který opustil premiérské křeslo v polovině funkčního období. Špidla ale kritické hlasy odmítá. Práci eurokomisaře považuje za velkou výzvu, odpovědnost a službu České republice.