Dobrá agenda pro českého eurokomisaře

Štefan Füle

Bývalý český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle bude mít v nové Evropské komisi na starost rozšiřování Evropské unie i takzvanou sousedskou politiku, která upravuje vztahy se zeměmi, o nichž se neuvažuje jako o budoucích členech unie. Je to dobré portfolio pro našeho eurokomisaře? A jaké úkoly před ním staví?

Česko o takové portfolio stálo i proto, že další rozšíření unie bylo jednou z jeho hlavních priorit během českého předsednictví v prvním půlroce letošního roku. Eurokomisaři Štefanu Fülemu také tato oblast vyhovuje:

"Já jsem s výběrem portfolia spokojený, respektive as rozhodnutím předsedy Evropské komise. Je to portfolio, které Česká republika nabídla jako jedno z těch tří, které si dokáže představit. Je to oblast, kterou Česká republika dlouhodobě považuje za prioritní, je to jedna z nejúspěšnějších politik Evropské unie a my jsme také výsledek úspěšnosti této politiky."

Spokojenost s přiděleným portfoliem vyslovila i česká velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová. Štefan Füle v Evropské komisi nahradí bývalého českého premiéra Vladimíra Špidlu, který měl na starost sociální věci. Premiér Jan Fischer považuje náplň pro českého eurokomisaře za úspěch pro Českou republiku i pro Evropu. "Vzhledem k jeho předchozím diplomatickým zkušenostem nepochybuji, že Štefan Füle tento nový úkol zvládne," sdělil předseda české vlády.

Český eurokomisař Štefan Füle byl v osmdesátých letech členem komunistické strany a studoval na elitní diplomatické škole v Moskvě. Někteří europoslanci hrozí tím, že se při schvalování nového týmu postaví proti těm komisařům, kteří za sebou mají komunistickou minulost. Kromě Štefana Füleho se to týká i slovenského a maďarského komisaře. Komunistická minulost však nevadí předsedovi Evropské komise Josému Manueli Barrosovi, který se za všechny své podřízené postavil. Podle agentury AFP řekl, že se všech komisařů ptal, zda by něco z jejich politického a hospodářského života mohlo působit problém. "A poté, co jsem s nimi mluvil, jsem si absolutně jist, že tomu tak není," prohlásil José Manuel Barroso:

"Jsem si naprosto jistý, že těmhle lidem záleží na Evropě a bezvýhradně respektují naše hodnoty. Tedy hodnoty svobody, demokracie a lidských práv. Jsem si proto úplně jistý, že Evropský parlament jejich nominaci schválí."

V souvislosti s nešťastným pádem vlády v době českého předsednictví Evropské unii se mnozí lidé v Česku obávali, že se nám to vymstí při rozdělování resortů pro eurokomisaře. Výsledek však předčil očekávání, soudí ředitel Institutu pro mezinárodní otázky Petr Drulák:

"Já jsem čekal, že ten dopad bude ještě o něco tvrdší. Domníval jsem se, že Česká republika nezíská nějaké zásadnější portfolio, ale zdá se, že Štefan Füle jako zkušený diplomat dokázal přesvědčit své evropské partnery o svých schopnostech. Takže v přidělení tohoto portfolia nevidím žádnou souvislost s pádem české vlády během předsednictví."

Česká republika původně usilovala také o jiná portfolia, například energetiku a dopravu. Podle Petra Druláka je portfolio rozšiřování unie úspěchem. V porovnání s funkcí dosavadního komisaře Vladimíra Špidly si podle něj dokonce Česko polepšilo:

"Já to považuji za úspěch, protože to je jedno z těch portfolií, o které jsme usilovali. Není to portfolio, které by bylo úplně nepodstatné, a navíc je to jedna z mála věcí, na které se čeští politici shodnou, že by se Evropská unie měla dále rozšiřovat. Takže to vyjadřuje jakýsi dlouhodobější český zájem. Řekl bych, že je to každopádně něco, co je viditelnější, protože Štefan Füle bude samozřejmě jednat se všemi kandidátskými zeměmi, těch je celá řada, a to znamená, že co do viditelnosti je významnější. A řekl bych, že možná i co do skutečného rozsahu."

Také dlouholetý zpravodaj deníku Právo v Bruselu Michal Mocek soudí, že Česko získalo poměrně významný resort:

"Já bych řekl, že to je resort dnes takového středního významu, který přece jenom získal trošku více oproti tomu, co se očekávalo díky tomu, že se Štefan Füle bude zabývat i politikou sousedství, to znamená, že bude mít na starosti také rozvoj spolupráce s Ukrajinou, s Běloruskem, se státy Zakavkazska. Není to rozhodně jeden z těch silných resortů typu zahraniční obchod nebo volná soutěž, ale není to bezvýznamná věc. Česká republiky vždy vystupovala zcela jasně jako příznivec přijímání dalších členů, je také jednou z mála zemí, které podporují vstup Turecka do Evropské unie, takže v tomto ohledu myslím je ta volba logická a konzistentní. A také nezapomeňme, že Česko letos v květnu iniciovalo vznik Východního partnerství, a to je také věc, kterou bude muset pan Füle nyní budovat a rozvíjet."

A co si o svém portfoliu a jeho prioritách myslí český eurokomisař Štefan Füle?

"Evropská unie byla v posledních letech zahleděna možná až příliš do institucionálních otázek, a teď, právě v souvislosti s ratifikací Lisabonské smlouvy a se vstupem této smlouvy v platnost, padnou takové ty výmluvy a zábrany věnovat se této problematice zase na té nejvyšší politické úrovni. Nejdůležitější priority jsou v zásadě dvě. Ta první poté, co je jasné, jaké portfolio bylo předsedou Evropské komise přiděleno, je vybrat lidi do kabinetu, to je taková krátkodobá úloha. Ta dlouhodobější je připravit se samozřejmě na slyšení v Evropském parlamentu v polovině ledna a vůbec připravit se na převzetí toho portfolia někdy počátkem února příštího roku."