Eurokomisaře Štefana Füleho "grilovali" v Evropském parlamentu

Štefan Füle, foto: ČTK

V úterý odpoledne čekalo budoucího českého eurokomisaře Štefana Füleho v Bruselu tzv. "grilování". Poslanci Evropského parlamentu mu po tři hodiny kladli otázky, týkající se jeho působení v Evropské komisi, ale i jeho minulosti. A právě ty druhé mohly být nepříjemné, zejména pokud se týkaly jeho členství v komunistické straně nebo studia na prestižní moskevské škole pro diplomaty. Podrobnosti má Milena Štráfeldová

Štefan Füle,  foto: ČTK
Když vláda Jana Fischera loni v listopadu oznámila, že novým českým eurokomisařem v Bruselu bude dlouholetý diplomat Štefan Füle, znamenalo to na jedné straně určité zklidnění politické scény. Kabinetu se po dvou měsících hledání podařilo vybrat kvalifikovaného zástupce, který jako bývalý velvyslanec při NATO a ministr pro evropské záležitosti dobře zná bruselské prostředí a má v unii mnoho užitečných kontaktů. S jeho nominací v zásadě souhlasily i parlamentní strany, které stály za vznikem Fischerova úřednického kabinetu. Okamžitě se však znovu začalo poukazovat na to, že Štefan Füle byl v 80. letech členem komunistické strany. A nejen to: v letech 1981 - 86 studoval na prestižní Moskevské státní univerzitě mezinárodních vztahů, jejíž absolventy často získávala ke spolupráci KGB. Místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček soudil, že poslanci se při tzv. "grilování" budou Štefana Füleho ptát právě na tuto problematickou minulost:

"Nepříjemné otázky se dají očekávat z pravicového spektra, konkrétně ze strany EPP, to znamená Evropských lidovců. Tam zvláště Maďarům se nelíbí to, že pan Füle a také kandidát ze Slovenska mají komunistickou minulost."

Libor Rouček však už v úterý ráno v rozhovoru pro Český rozhlas potvrdil, že pro europoslance jsou důležitější odborné předpoklady a schopnosti budoucích eurokomisařů:

"Evropský parlament při tom slyšení klade velký důraz na odbornost. Ale i otázky morálky nebo morálního profilu hrají určitou roli."

Štefan Füle,  foto: ČTK
Šéf Evropské komise José Manuel Barroso se členů svého týmu už předem zastal :

"Jsem si naprosto jistý, že těmto lidem záleží na Evropě a bezvýhradně respektují naše hodnoty. Tedy hodnoty svobody, demokracie a lidských práv. Jsem si proto naprosto jistý, že parlament jejich nominaci schválí."

Štefan Füle bude mít v Evropské komisi relativně významné portfolio, totiž další rozšiřování Evropské unie. Sám k tomu při slyšení řekl:

"Pro mne znamená rozšíření víc než jen politické portfolio. Změnilo mou zemi i můj vlastní život, transformovalo Evropu jako celek. Milionům lidí vrátilo naději a důstojnost. A proto hluboce věřím ve smysl dalšího sjednocování."

Štefana Füleho čekají jednání o Kypru, Chorvatsku, Srbsku nebo Albánii, a také ožehavé téma, zda se členem současné sedmadvacítky stane Turecko.