Vláda si před hlasováním o nedůvěře věří, opozice to nevzdává

V pátek ráno změří síly vláda a opozice v dalším klíčovém souboji na parlamentní půdě. Tentokrát bude křehká vládní koalice testovat svoji soudržnost při hlasování o nedůvěře koaličnímu kabinetu, které iniciovala ODS. Koaliční politici pádu kabinetu nevěří a spoléhají na to, že opozici se nepodaří na svoji stranu přetáhnout tři vládní zákonodárce. I komunisté si myslí, že koalice udrží disciplínu svých 101 poslanců - žádný z nich dosud neoznámil, že by hlasoval s opozicí. Občanští demokraté optimismu koaličních lídrů nevěří a tvrdí, že jejich šance na úspěch jsou padesátiprocentní.

"Pokud by ty šance vlády a opozice nebyly vyrovnané, pokud by to bylo tak, jak se tváří někteří koaliční politici, tedy jako úplně beznadějné, pak bychom takové hlasování neiniciovali," řekl ČTK předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

"Já jsem optimista. Nepředpokládám, že to je realistický scénář," řekl ČTK premiér a šéf ČSSD Vladimír Špidla k plánu ODS svrhnout jeho vládu. S možností, že by se mohl ODS její záměr podařit, počítá místopředseda vlády a ČSSD Stanislav Gross, ani on ale tuto variantu nepovažuje za příliš pravděpodobnou. "Člověk musí kalkulovat se vším," uvedl bez dalších podrobností Gross.

Jistý vládou si je předseda poslaneckého klubu ČSSD Petr Ibl. Nevěří spekulacím, že ODS získala pro vyslovení nedůvěry dva unionistické poslance, o kterých hovořil podle deníku Právo expremiér Miloš Zeman. "Já si myslím, že to není pravda," prohlásil. Tuto úvahu popřeli i předseda ODS Mirek Topolánek a lídr unionistů Petr Mareš.

Politici ČSSD obvykle kalkulují s tím, že pokud by padl současný Špidlův tým, vzhledem k rozložení sil ve sněmovně by ODS, lidovci a unionisté dohromady nedali vládní většinu. Vylučují, že by se k tomu spojili s komunisty. Míní, že i po pádu nynější vlády by se proto další kabinet bez účasti ČSSD neobešel. Pádu Špidlovy administrativy nevěří ani komunisté. Kdyby se tak nicméně stalo, jsou připraveni jednat o variantě, která by respektovala výsledky parlamentních voleb. V nich získala levice, tedy ČSSD a KSČM, většinu 111 hlasů dovolující pohodlné vládnutí. "Při dohodě v této rovině jsme přece schopni rozumné návrhy, byť menšinové sociálnědemokratické vlády, v řádném volebním období docela slušně udržet," řekl předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.