Vláda: Vzdušný prostor ČR budou chránit vypůjčené stíhačky

Vzdušný prostor České republiky by mělo nejméně v příštích pěti letech chránit 12 použitých nadzvukových letounů a dva cvičné stroje. ČR si je vypůjčí od jiných zemí, většinou členských států NATO. Tento záměr schválila ve středu vláda. Česká republika si letadla vypůjčí na základě mezivládní dohody nebo dohody mezi českým ministerstvem obrany a stejným resortem jiné země. O půjčce už Česko jedná s Velkou Británií. Podobné rozhovory chystá i s vládami Spojených států, Německa, Nizozemska, Belgie, Švédska, Francie a Kanady.

Do konce letošního roku by podle vládních úředníků mohly začít přípravy na vyhlášení výběrového řízení na nákup zcela nových strojů. Konečným cílem zůstává i nadále záměr pořídit 24 nových nadzvukových letounů. Tím by se podle odborníků vyřešil problém ochrany českého vzdušného prostoru na dobu 25 až 30 let.

České letectvo má nyní osm provozuschopných a modernizovaných stíhaček MiG-21, které jsou sice dostatečně rychlé, ale mají zastaralou výzbroj, palubní systémy a omezenou možnost zásahu. Navíc budou v roce 2005 z výzbroje armády vyřazeny. Piloti disponují i 71 podzvukovými bitevníky L-159 s moderním vybavením a schopností nést moderní zbraňové systémy. Na nákup těchto zbraní ale zatím nejsou peníze. L-159 je navíc pomalejší než stíhačky. Do systému protivzdušné obrany NATO Česko potřebuje čtyři stíhačky.

Vojáci se původně těšili na 36 švédsko-britských letounů Jas- 39 Gripen. Ten vyhrál ve výběrovém řízení, které ale bylo často napadáno pro neprůhlednost. Několik let trvající nákup nakonec definitivně spláchly povodně v srpnu loňského roku a nutnost investovat do rekonstrukce země. Zatímco nákup zcela nových stíhaček by stál Česko několik desítek miliard korun, pronájem použitých strojů by stál podle výpočtu úředníků ministerstva obrany ročně asi 1,5 miliardy korun.