Vladimír Špidla: Podpora v parlamentu pro vyslání polní nemocnice je silná

Premiér a šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla se domnívá, že vládní návrh vyslat armádní polní nemocnici do Iráku, projde úspěšně parlamentem. "Předběžná jednání prozatím ukazují, že podpora je dost vysoká," řekl předseda vlády ČTK. Uvedl, že návrh se v parlamentních klubech projednával ještě před tím, než vyslání nemocnice schválila vláda, a vyjednává se stále. Špidla dodal, že očekává nad návrhem velice zodpovědnou diskusi.

Kabinet rozhodl jednohlasně o vyslání nemocnice již 1. dubna. Dosud ale sněmovnu nepožádal o potřebný souhlas. Žádost o vyslání nemocnice není součástí ani schůze, která bude zahájena v úterý 8. dubna. Poslanci jsou překvapeni tím, že vláda o nemocnici jedná na mimořádném zasedání, ale s předložením žádosti do sněmovny otálí.

Zákonodárci nejsou v názoru na vyslání nemocnice jednotní. Proti vyslání jsou komunisté, pro občanští demokraté. Kvůli nejednoznačnému mandátu nemocnice ale váhají někteří poslanci ČSSD a KDU-ČSL. Špidla poté, co vláda rozhodla, že nemocnice bude do Iráku vyslána, řekl, že ne všichni sociální demokraté budou pro vládní návrh. Podobně se vyjádřil i ministr zahraničních věcí a předseda lidovců Cyril Svoboda.

Špidla v sobotním diskusním pořadu České televize řekl, že neexistuje žádná jiná instituce než vojenská nemocnice, která by v Iráku mohla efektivně poskytovat pomoc. "Neexistuje efektivnější způsob, než do těchto neurovnaných poměrů vyslat vojenskou nemocnici. Stošedesát lidí denně je schopna ošetřit. To jsou v daných poměrech ohromná čísla," prohlásil premiér.