Vlak u Studénky narazil do kamionu, dva mrtví, 13 zraněných

Dvě oběti na životech a 13 zraněných si vyžádala srážka vlaku s nákladním autem na železničním přejezdu u Studénky na Novojičínsku. Zranění několika lidí jsou natolik vážná, že jsou stále v ohrožení života. Kamion vjel podle železničářů na přejezd v době, kdy šly závory dolů. Polský řidič seděl v době nárazu v kabině kamionu, která byla mimo koleje. Vystoupil z ní až po srážce, upřesnil mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský. Do kamionu narazil vlak Pendolino jedoucí z Bohumína do Františkových Lázní, jde o jednu z páteřních tratí, spojující Prahu a Ostravu. Řidiče kamionu, který vjel na přejezd, policie zadržela. Materiální škody dosahují skoro 90 milionů korun. Z toho 80 milionů korun připadá na vlak Pendolino, odhaduje Drážní inspekce.

Je to nejvážnější nehoda na železnici v České republice za posledních zhruba sedm let, ta před sedmi lety byla ještě tragičtější a stala se nedaleko místa dnešního neštěstí. V srpnu 2008 rovněž ve Studénce havaroval rychlík, který narazil do spadlé části mostní konstrukce. Tehdy na následky nehody zemřelo osm lidí, zraněných bylo sedm desítek.

Premiér Bohuslav Sobotka a někteří další ministři se vydali na místo tragédie, už předtím vyjádřili na Twitteru soustrast obětem nehody. Prezident Miloš Zeman prostřednictvím této sociální sítě uvedl, že je v mysli s blízkými obětí neštěstí i se zraněnými. Ministři ocenili rychlý zásah záchranářů při neštěstí ve Studénce.