Vnuk generála Pattona předal Plzni kopii dědova portrétu

Kopii obrazu generála George Pattona předal ve čtvrtek představitelům Plzně jeho vnuk, George Patton Waters. "Je to obraz, který má naše rodina léta; je to teprve třetí kopie, kterou jsme nechali pořídit," řekl Pattonův vnuk při slavnostním otevření nového muzea Patton Memorial Plzeň - Památník americké armády 1945. "Já jsem se narodil v roce 1941, on zemřel v roce 1945, byl to ale pro mě velký člověk a hrdina," řekl ČTK vnuk osvoboditele Plzně a západních Čech. Muzeum, které americkou armádu připomíná, je podle něj unikátní a výborně sestavené i vyplněné předměty vojáků, fotografiemi i projekcemi dobových záběrů. Podle kurátora Zdeňka Roučky je muzeum unikátní i proto, že vzniklo díky čtyřem soukromým sbírkám militarií, dokumentů a fotografií. Západočeská metropole je prvním městem v republice, které se může chlubit muzeem věnovaným působení americké armády v Čechách na konci druhé světové války.

"Jsem tady teprve hodinu, ale udělalo to na mě skutečně velký dojem a velmi děkuji lidem Plzně, že si tak váží generála Pattona a amerických vojáků, kteří přinesli této krásné zemi svobodu," řekl ČTK americký ministr pro záležitosti veteránů James Nicholson. Prezident George Bush ho pověřil, aby vedl delegaci, která se v České republice zúčastní vzpomínkových oslav konce druhé světové války. "Generál Patton je oprávněně oslavován za svoje legendární odhodlání postavit se zlu, jeho vojáci nikdy nezapomenou na jeho vášeň pro mír, úsilí porazit síly zla a otevřít dveře svobody," poznamenal Nicholson.

Muzeum obsahuje ukázku zbraní, uniforem i předměty denní potřeby. Jsou tu cigarety po amerických vojácích, krabičky s tabákem, mýdla, gramodesky, konzervy, vybavení na baseball, dobové časopisy - celkem kolem tisíce věcí, které lidé z Plzně a okolí po dlouhá léta přechovávali ve svých domovech jako vzpomínku a největší poklad. "Tyhle věci jsme neviděl dobrých 60 let, ale myslím, že si dodnes pamatuji, jak ty konzervy a čokolády chutnaly," svěřil se ČTK jeden z amerických veteránů, kteří si muzeum prohlíželi.