Týden v ČR

Pietní akt v Terezíně, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česko si ve čtvrtek připomnělo Den osvobození - od konce druhé světové války v Evropě uplynulo 63 let. V Praze prezident Václav Klaus spolu s ministryní obrany Vlastou Parkanovou a dalšími ústavními činiteli položili věnce u pomníku legionářů pod Emauzy. Václav Klaus upozornil na důležitost takových výročí, jako je konec druhé světové války.

Prezident Václav Klaus s ministryní obrany Vlastou Parkanovou,  foto: ČTK
Česko si ve čtvrtek připomnělo Den osvobození - od konce druhé světové války v Evropě uplynulo 63 let. V Praze prezident Václav Klaus spolu s ministryní obrany Vlastou Parkanovou a dalšími ústavními činiteli položili věnce u pomníku legionářů pod Emauzy. Václav Klaus upozornil na důležitost takových výročí, jako je konec druhé světové války.

"Dneska nemáme žádné kulaté výročí, je to 63. rok. Nicméně si myslím, že je naší naprostou povinností, abychom tyto věci připomínali. Já jsem vždycky strašně smutný, když sem přijdou vzácní hosté a pár náhodných diváků. Pořád se to nestalo něčím, co by Pražané vzali za své. A myslím, že je to velkým úkolem nás všech, abychom se to pokusili do budoucna změnit."

Pietní akty se konaly i v řadě jiných měst. Například Olomouc byla osvobozena mezi 6. až 8. květnem. Při bojích tu padlo přes 180 sovětských vojáků. Poslední oběti druhé světové války připomíná olomoucký historik Milan Tichák:

Pietní akt v Terezíně,  foto: ČTK
"Tam jsou čtyři vojáci ukrajinské národnosti pochovaní u pomníku Rudé armády v Čechových sadech. To jsou poslední mrtví z druhé světové války. Ti padli 8. května odpoledne ještě s dvěma civilisty, kteří se s nimi bavili. Radostně si sdělovali, jak je to fajn, že už je po válce, přiletěl nějaký granát z Tabulového vrchu a bylo šest mrtvých."

V pondělí jsme si připomněli také 63. výročí pražského povstání. Tradiční pietní akt se konal na Staroměstském náměstí. Právě u tamní radnice se odehrály v posledních květnových dnech velmi krvavé boje. Přestože pražské povstání proti nacistům v květnu 1945 bylo jako jediné v Evropě úspěšné, o hrdinech na barikádách se nemluví. Povstání nebylo náhodné bojování, do jeho čela se postavila armáda, poznamenala na pietním aktu předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková.


Premiér Mirek Topolánek v Afghánistánu,  foto: ČTK
Premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek nečekaně navštívil české vojáky v Afghánistánu. Důvodem byly události z minulého týdne, kdy při výbuchu nástražného systému ve východoafghánské provincii Lógar jeden český voják zahynul a další utrpěli zranění. Premiér se nejdříve zastavil v polní nemocnici a u chemické jednotky na kábulském mezinárodním letišti, kde působí stovka českých vojáků. Potom se přesunul do provincie Lógar na americkou základnu, kde sídlí Provinční rekonstrukční tým České republiky. Po svém příletu Topolánek řekl, že je nálada mezi vojáky dobrá.

"Chtěli by bojovat, ale jejich jednoznačný mandát v rámci rekonstrukčního týmu je dán. 98 vojáků má podporovat rekonstrukční civilní aktivity. Počet civilních pracovníků se navyšuje z 6 na 8, postupně až na plánovaných 10 osob. Prozatímní akce za sedm týdnů, které jsme převzali buď od Američanů nebo vyvíjíme sami, se týkají buď škol, dívčích škol, vodáren, spolupráce s místními autoritami. Zatím se ukazuje, že ta práce je tam nesmírně složitá, ale nesmírně nutná a v tomto smyslu navazujeme na to, co už tam bylo vykonáno."

Ve stejný den byl v irácké Basře byl při raketovém útoku lehce zraněn český voják. Vojáka zranily do paže střepiny a v britské nemocnici se pak podrobil chirurgickému zákroku. Nyní je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života.


Zákon o majetkovém vyrovnání s církví vláda v úterý ve sněmovně opět neobhájila. Nepodařilo se prosadit ani to, aby se vůbec dostal na jednání dolní komory. Poslanci se k zákonu zřejmě znovu dostanou až v červnu. Stejně jako minulý týden se proti němu postavila opozice, ale i někteří poslanci ODS. Nejvýraznější odpůrce z řad občanských demokratů, Vlastimil Tlustý připouští, že se do té doby mohou o podobě zákona dohodnout:

"Jsme samozřejmě připraveni jednat kdykoliv, ale potřebujeme k tomu druhou stranu, protože to, co jsme tady slyšeli od kolegů, to není vstřícné jednání. To je snaha odvést pozornost od věcné podstaty, udělat z toho věc naprosto jiného charakteru, a to já samozřejmě odmítám. Takže odpověď zní: bude-li na naše nabídky k věcnému jednání pozitivně reagováno, všechno dojednáme a dobře to dopadne, pokud bude pokračovat hysterie, kterou předvedli někteří představitelé, no tak pak nás Bůh ochraňuj."


Pavel Bém při slavnostním otevření nových stanic metra,  foto: ČTK
V Praze slavnostně začal provoz tří nových stanic metra na trase C. Soupravy s cestujícími budou stavět na Střížkově, Proseku a v Letňanech. Trasa C pražského metra zatím končí v polích. Tuto polohu ale projektanti zvolili záměrně. U konečné stanice je velké parkoviště a také terminál autobusů pražské integrované dopravy. Podle slov primátora Pavla Béma není vyloučené využití i při možném konání olympijských her:

"Letňanská terasa sebou přináší řadu velkých urbanistických výzev. V souvislosti s olympiádou se diskutuje o postavení moderního univerzitního kampusu, olympijské vesnice, která by se proměnila druhý den po olympiádě v univerzitní zázemí, v moderní vysokoškolské koleje."