Přehled tisku

Jan Fischer, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny komentují hledání eurokomisaře. Po vstupu do unie se soudilo, že ho může dělat každý. Teď nás ODS a ČSSD přesvědčují, že do Bruselu může jen současný premiér.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Hospodářské noviny komentují hledání eurokomisaře. Po vstupu do unie se soudilo, že ho může dělat každý. Teď nás ODS a ČSSD přesvědčují, že do Bruselu může jen současný premiér. Komentátor listu píše, že skutečně "Fischer ze všech kandidátů nejlépe ztělesňuje podstatu evropského projektu. Tou nejsou regulace ani boj o vliv, ale kompromis. A kompromisy Fischer zvládá bravurně. Sám sice říká, že výsledkem je někdy kočkopes, ale právě na víceméně funkčních kočkopsech provoz Evropy stojí,"čteme v Hospodářských novinách. Šéfové ODS a ČSSD se na Fischerovi ovšem neshodli z těchto důvodů, tvrdí autor článku. "Populární statistik začíná být nepohodlný. Překonal rekordy v důvěře přesto, že prosadil nejtvrdší úspory za deset let. Teď říká, že připraví stranám rozpočty podle jejich ideologických šablon, což Topolánek s Paroubkem mohou vnímat jako výsměch svému odbornému zázemí. Fischerova nominace má znaky snahy "vykopnout ho výš". Hospodářské noviny uzavírají, že když Ficher nebude v Bruselu, bude to škoda. Kdyby nedovedl zemi k volbám, byla by to škoda také.


Dva velitelé z elitní 4. brigády rychlého nasazení, kteří se právě vrátili z Afghánistánu, nosili téměř po celou dobu svého působení v Lógaru na přilbách erby nacistických divizí a brigád SS. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes. Tytéž velitele podle deníku ministr obrany Martin Barták a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek minulý pátek v Žatci vyznamenali za vzorné splnění afghánské mise. Podle deníku policisté sloužící v Afghánistánu o chování Čermáka a Matonohy již dříve informovali své nadřízené. "A nestalo se nic. Přesněji jen to, že velitel kontingentu v Lógaru Petr Procházka nařídil spálit potahy přileb se znaky SS jednotek," napsal deník. Na Procházkův rozkaz prý také byly zlikvidovány skoro všechny usvědčující fotografie. Na Mladou frontu Dnes se obrátili vojáci ze zmíněné elitní brigády, kteří v dopise na nošení nacistických symbolů upozornili, svá jména ale zveřejnit nechtějí. Domnívají se, že vedení armády incident cíleně zamlčuje a zametá stopy.


Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Komentátor deníku Právo píše o tzv. "vyhořelosti" předsedů dvou nejsilnějších politických stran. Zejména si však bere na mušku předsedu ČSSD Jiřího Paroubka, který si prý s oblibou interpretuje průzkumy veřejného mínění ve svůj prospěch, a komentátor proto nabízí výklad opačný: "Jak je možné, že vnitřně jednotná strana, která má v čele nepochybně silného předsedu, nedokáže v průzkumech setřást vnitřeně rozpolcené občanské demokraty, jejichž předseda se v poslední době někde schovává." K jasným výhodám patří dál to, soudí komentátor, že podle průzkumů většina občanů naší země preferuje sociálnědemokratickou orientaci na úkor jiných politických filosofií. Proč tedy ČSSD nedokáže vést daleko větším rozdílem? Možná se strana jeví jako příliš populistická a rozhazovačná, nebo panuje obava, že se po volbách spojí s komunisty. To jsou dohady, faktem vedle toho zůstávají výsledky dalších sociologických průzkumů, "které konzistentně ukazují, že předseda ČSSD je už nějaký čas nejen neoblíbený jako politik, ale leckoho silně iritují i konkrétní vlastnosti Paroubka, zejména permanentní agresivita, nasupenost, jakož i oportunistické poručšování jakýchkoliv dohod." Podle deníku by s výměnou předsedy straně naskočily preference v řádu procent.


Lidové noviny komentují plánovanou stávku odborů v Pražském dopravním podniku. Je to po Českých aeroliniích pěkný příklad další akciové společnosti vlastněné státem (v tomto případě hlavním městem), která je dlouhodobě katastrofálně řízena a má katastrofální hospodářské výsledky. Autor článku hledá v číslech o příjmech a výdajích podniku, kde vznikl schodek skoro dvou miliard. Tvrdáí, že zdražení jízdného by muselo být skoro trojnásobné, aby byl podnik s uvedenými náklady schopný samofinancování. Podle Lidových novin je třeba udělat pořádek: zamést s 20 procenty černých pasažérů, přehodnotit počty zaměstnanců v dělnických profesích, platy středoškolsky vzdělaných úředníků, hospodárněji plánovat provoz dopravních linek a zejména investice. Autor článku končí kritikou představenstva podniku a dozorčí rady. "Takový a ještě mnohem větší nepořádek kdysi panoval v celém komunisty řízeném státě. Teď je na zbylé ´ostrovy negativní deviace´ víc vidět." Stávka má podle autora udržet dosavadní nekoncepci i do budoucna. "To pasažérům nepomůže. Je jasné, že obrovské dotace nakonec stejně zaplatíme celé ze svých daní. Na plýtvání se vydělat nedá, ani kdyby byly jízdenky zadarmo."


Komise, která se zabývá prověřováním studentů na Právnické fakultě Západočeské univerzity, našla v sobotu kopii indexu chomutovské primátory Ivany Řápkové. Když se o jejím studiu na fakultě objevily pochybnosti, uvedla, že ji zkoušel již zemřelý učitel Jiří Pipek. To někteří učitelé z fakulty zpochybňovali. V nalezené kopii indexu ale je údajně podepsán. Univerzita nyní chce nechat tento podpis prověřit grafologem, píší dnešní Lidové noviny.