Vojáci a politici uctili v Den veteránů památku padlých bojovníků

Vojáci a politici uctili památku padlých československých bojovníků v obou světových válkách i v jiných konfliktech. Ministr obrany Karel Kühnl připomněl, že legionáři přispěli ke vzniku Československa, které se i díky nim stalo mezi světovými válkami jednou z mála demokracií v Evropě. "Dnešní armáda České republiky si je plně vědoma toho, že její sílu netvoří jenom zbraně, ale také hodnoty nemateriální povahy, jako je láska k vlasti, svoboda a morálka," prohlásil před nastoupenými vojáky na Vítkově. Podle zástupce náčelníka generálního štábu Rostislava Mazurka si Česko nyní musí vytvořit plně profesionální, ale malou armádu, která bude pro spojence v NATO rovnocenným partnerem. Dodal, že k profesionálnímu vojsku patří i uvědomění si jeho legionářské tradice a úcta k veteránům.

Samotní veteráni však tvrdí, že uznání se jim příliš nedostává. Účastník operací na východní frontě Vlastislav Raichl soudí, že o bývalé vojáky by mohlo být postaráno lépe. Veteráni se shodují i v tom, že současná generace mladých lidí je ochuzena tím, že v armádě již sloužit nemusí.

Památník československým vojákům, na jehož odhalení se přišla podívat řada současných i bývalých vojáků a také zástupci Senátu, sněmovny, vlády a pražské radnice, se skládá z bronzové sochy, devíti žulových desek s názvy bojišť druhé světové války, a interaktivního infostánku s dotekovou obrazovkou. Na jedné straně pomníku je meč s mottem, na druhé straně je obrysová mapa Evropy, Blízkého východu a severní Afriky s vyznačenými zeměmi, ve kterých českoslovenští vojáci v letech 1939 až 1945 bojovali. Jeho autory jsou Jiří Plieštik, Tomáš Novotný a Jiří Opočenský.