Vojáci připravují jen jednu rotaci polní nemocnice v Iráku

Škrty v armádním rozpočtu jsou jedním z důvodů, proč nyní vojáci počítají jen s jedním střídáním personálu a lékařů v polní nemocnici v jihoirácké Basře. Pak by se měla nemocnice vrátit do ČR. O plánech na stažení informoval ve středu náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Původně se přitom lidé v uniformách vyjadřovali tak, že nemocnice by mohla a měla v oblasti působit i dva roky. Do misí v zahraničí odjíždějí vojáci na šest měsíců.

"Politický mandát pro misi v Iráku má polní nemocnice do 31. prosince 2003. Potom je to politické rozhodnutí," řekl náčelník vojenského zdravotnictví Leo Klein. Lékaři a vojáci v Basře by se tedy měli vystřídat v říjnu. Pak bude záležet na rozhodnutí politiků, zda na misi vyčlení peníze a prodlouží jednotce mandát. Klein ale nezakrývá, že by bylo složité získat pro případné třetí střídání dostatek personálu. Lékaři, kteří nyní v Iráku pracují, byli před nedávnem v Afghánistánu a v Česku je připraven jen jeden stejně kvalitní tým. V Iráku jsou navíc potřeba ve větší míře, než se původně předpokládalo, například dětští lékaři a gynekologové. Ti odjedou do Basry v říjnu, armáda však lékařů s touto specializací nemá mnoho.

Nemocnice začala v Basře pracovat v polovině května. Asi dvoutýdenní zpoždění způsobily především problémy s dopravou lidí a materiálu na místo působení.

Celkové náklady spojené s kontingentem v Basře do konce roku 2003 vyčíslili před nedávnem lidé z ministerstva obrany na více než 700 milionů korun. Snížení financí pro ministerstvo obrany znamená jen v roce 2004 úbytek osmi miliard korun.

"Budeme se soustředit především na misi KFOR," poznamenal Štefka. V jihosrbské provincii Kosovo má Česko několik stovek vojáků ve společném česko-slovenském praporu mírových sil.