Voleb se budou účastnit i krajané

Letos poprvé se budou moci parlamentních voleb účastnit i naši krajané. Podle odhadů žijí v zahraničí asi dva miliony lidí, kteří se hlásí k českému původu. České občanství z nich má sice jenom malá část, přesto se může jednat o desítky tisíc voličských hlasů. Politické strany proto svou předvolební kampaň tentokrát zaměřují i na krajanské komunity. Připravil Mikuláš Kroupa.

"Je to samozřejmě další rozšíření demokracie, aby naši krajané měli možnost svým hlasem se vyjádřit k politickým záležitostem v naší republice," uvedl volební manažer sociálních demokratů Karel Kobes. Současně však přiznává, že ČSSD původně volební právo pro krajany neprosazovala:

"To bylo rozhodnutí parlamentu, že budou volit občané v zahraničí na zastupitelských úřadech, a my se tomu přizpůsobujeme. Není to, pokud vím, naše iniciativa."

Oslovit krajany v zahraničí chtějí sociální demokraté podle Karla Kobese hlavně prostřednictvím internetu. Na krajany se chce ve své předvolební kampani zaměřit i Koalice. Místopředseda Unie svobody Ivan Pilip již dříve upozornil na to, že krajané naši politickou scénu sledují a dobře znají. Právě unionisté a lidovci se zasazovali o to, aby volební zákon umožnil účast ve volbách i pro emigranty. Proti volbám krajanů byla původně Občanská demokratická strana, i ta ale nyní bude o jejich hlasy usilovat. Místodpředseda občanských demokratů Miroslav Beneš uvedl, že jsou připraveni zasílat všem zájemcům volební program a novinky o činnosti strany prostřednictvím e-mailu. Komunisté, kvůli kterým v poválečných letech odešlo několik vln našich občanů do emigrace, podle své tiskové mluvčí Hany Svobodové předvolební kampaň zatím nechystají:

"Akce ve vztahu k zahraničí - v tomhle smyslu se o ní neuvažuje."

Místopředsedkyně strany Zuzka Rujbrová však uvedla, že zdejší komunisté chtějí využít hlavně svých kontaktů na Slovensku, kde žije až 60 000 českých krajanů.

Volby do Poslanecké sněmovny proběhnou ve dnech 14. a 15. června a čeští občané v zahraničí budou moci volit na více než stovce českých zastupitelských úřadů a konzulátů.