Vrchní soud vrátil případ padělané směnky k novému projednání

Vrchní soud vrátil ve středu k opětovnému projednání pražskému městskému soudu případ bývalého vysokého důstojníka komunistické Státní bezpečnosti Petra Žáka. Městský soud ho v květnu odsoudil k pětiletému trestu vězení za to, že chtěl prodat padělanou směnku Investiční a poštovní banky v hodnotě 45 milionů korun. Podle vrchního soudu je prokázáno, že směnka byla padělaná. Sporné však zůstává, zda o tom Žák věděl, anebo byl sám podveden.

Žák je jedním z vysokých důstojníků StB, kteří jsou u Obvodního soudu pro Prahu 6 obžalováni za účast na akci Asanace, zaměřené koncem 70. let na šikanování disidentů.

Žák na jaře před soudem vypověděl, že směnku pokládal za pravou. Její pravost dokládal usnesením Krajského soudu v Hradci Králové. I toto usnesení však byl padělek. Tehdy se Žák u soudu hájil projevem bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, v němž v létě 2000 poslancům vysvětloval nucenou správu v IPB. Vyjmenovával rizika, která přivedla banku k nucené správě, a jedním z nich bylo riziko neevidovaných závazků. Žák se odvolal na Mertlíkova slova, když soudu vysvětloval, proč chtěl směnku prodat pod cenou a nenechal si ji normálně u přepážky proplatit. Snažil se tak dokázat, že se o existenci neevidovaných směnek IPB obecně vědělo a on neměl důvod se domnívat, že má v ruce falzifikát. Žákovo tvrzení o tom, že nevěděl, jaké náležitosti má směnka a usnesení soudu mít, ve středu zpochybnil státní zástupce, když připomněl jeho právnické vzdělání.