Výborný: Ministři EU budou 26. února jednat o protestech zemědělců

Ministři zemědělství zemí EU se 26. února sejdou mimořádně v Bruselu a jediným tématem jejich jednání mají být protesty zemědělců v Evropě a také reakce Evropské komise na ně. ČTK a Českému rozhlasu to dnes ve Sněmovně řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Je podle něj potřeba zmírnit byrokracii, která na zemědělce dopadá. Zemědělské organizace střední a východní Evropy vyzvaly zemědělce k protestům proti agrární politice Evropské unie. Akce se mají konat 22. února.

O protestech předtím hovořil se členy sněmovního zemědělského výboru, jehož jednání se účastnil. Ujistil poslance například o tom, že ministerstvo nikdy neuvažovalo ani nehodlá do budoucna uvažovat o zrušení takzvané zelené nafty. Má porozumění pro kritiku přebujelé administrativy, kterou podle něj vytvářejí úředníci v Evropské komisi. Připomněl například, že Brusel má připravit změnu metodiky, aby kontrol skutečně ubylo.

Také podle předsedy zemědělského výboru Michala Kučery (TOP 09) jsou protesty opodstatněné, pokud jde třeba o byrokracii. "Já za těmi protesty vidím ty jednotlivé sedláky, kteří celý den tráví někde na poli nebo na traktoru, večer musí sedět u počítače a snažit se vyplňovat nějaké formuláře. Často to není lehké ani pro kvalifikované pracovníky v tom oboru," řekl novinářům.