Výbuch v ulici Na Příkopě lehce zranil 18 lidí, většinou cizince

Na pěší zóně v centru Prahy, v ulici Na Příkopě, explodoval v neděli ve 12:30 granát, který zatím neznámý pachatel hodil na auto. Lehce raněno bylo 18 lidí, řekl ČTK mluvčí pražské záchranky Marek Uhlíř. Raněné, z nichž většina jsou cizinci, rozvezly sanitky do čtyř pražských nemocnic.

Premiér Stanislav Gross, který na místo činu dorazil, ČTK řekl, že se nejednalo o teroristický útok. "Šlo o kriminální čin, víceméně vyřizování účtů," uvedl Gross, který je zatím i ministrem vnitra. Podle něj je policie útočníkovi už na stopě. "Je dobrá šance, že pachatel bude zajištěn," řekl.

Zraněni byli především hosté restaurace Casino Royal, kteří seděli na venkovní zahrádce. Restaurace stojí na rohu ulic Na Příkopě a Havířská. Granát zasáhl bílý vůz Jeep Cherokee s americkou poznávací značkou z New Jersey. Policie auto zajistila a odvezla do Bartolomějské ulice. "Bylo štěstí, že střepiny byly ztlumeny pod tím autem, pod kterým granát vybuchl," uvedl Gross. Podle Uhlíře jde u raněných především o řezné, tržné a tržně zhmožděné zranění od střepin, plechu nebo skla.

Policie pachatele nemá, svědci ho popisují jako mladého muže, na místě byl údajně viděn již několikrát. Podle některých výpovědí jde o cizince, snad Bulhara. Podle Grosse bylo cílem jeho útoku skutečně zasažené vozidlo. K popisu pachatele nechtěl Gross nic bližšího sdělit, aby neohrozil vyšetřování. "Popis je ale dost solidní, je důvod k optimismu," dodal.

Všeobecná fakultní nemocnice přijala k ošetření sedm lidí, většinou cizinců, se zraněním nohou i rukou, které vypadá, jako by je způsobily broky. Ředitel nemocnice Pavel Horák ČTK řekl, že k operaci se připravuje jedna žena, která má broky ve stěně břišní. Lékaři chtějí zjistit, zda nemá porušenu také dutinu břišní. "Pokud se potvrdí, že jsou zranění všech pacientů lehká, mohli by být ještě v neděli propuštěni," řekl Horák.

Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady je pět cizinců, ortopedická ambulance ošetřila manželský pár z USA a jednoho Brita, na chirurgické ambulanci je anglický manželský pár. "Jsou to drobné zástřely, způsobená jakoby kousky šrapnelů, v hlavě, na nohou a rukou," řekla ČTK ředitelka nemocnice Marie Alušíková. U jednoho anglického pacienta je možná zraněno i rameno, pokud rentgen potvrdí hlubší zranění, bude hospitalizován, ostatní budou ještě v neděli podle ředitelky propuštěni. V Nemocnici na Františku byli ošetřeni v chirurgické ambulanci dva pacienti s lehčím zraněním. Bližší informace o zraněných přijatých do Fakultní nemocnice Motol se ČTK zatím nepodařilo získat.