Přehled tisku

0:00
/
0:00

Malí Češi milují čtení časopisů. Alespoň jednou týdně si nějaký přečte téměř 70 procent z nich. Velmi se tím liší od svých vrstevníků v ostatních zemí Evropské unie, kteří mnohem raději sáhnou po knize. Informuje o tom Mladá fronta Dnes s odvoláním na výsledek mezinárodního výzkumu PIRLS, který porovnával dětské čtenáře z 35 zemí světa. Podle něj čte u nás rádo knihy jen 45 procent dětí, což je nejméně ze všech zkoumaných států.

Kráter po výbuchu v centru Šarm aš-Šajchu,  foto: ČTK
Komentáře úterního českého tisku se mimo jiné zamýšlejí nad tím, jak čelit hrozbě světového terorismu. "Co může udělat česká vláda pro to, aby snížila rizika teroristického útoku?" ptá se Mladá fronta Dnes. Odpověď není podle deníku vůbec jednoduchá. "Zesílit policejní hlídky, vycvičit psy, sledovat potenciálně nebezpečné cizince... To je žalostně málo." List připomíná, že ani nejvyšší pohotovost britských jednotek nezabránila atentátům. "Egypt potírá fundamentalisty mimořádně tvrdě. Ani to, ani nejpřísnější bezpečnostní opatření nezabránily masakru v Šarm aš-Šajchu," dodává. Jediným téměř stoprocentním způsobem, jak ochránit občany, je proto stáhnout vojenské policisty z Iráku, vyjádřit politování nad americkou agresí proti iráckému lidu a nad existencí státu Izrael, poznamenává Mladá fronta Dnes. Kdyby Česko podle autora glosy vyhlásilo neutralitu a zakázalo cestování, snížilo by riziko atentátu na úplné minimum. Taková opatření jsou na první pohled nesmyslná. Vláda nemůže vypovědět spojenecké smlouvy a nemůže zásadně omezit občanské svobody, i kdyby chtěla, uvažuje komentátor. "A doufejme, že ani nechce," doplňuje. "Musíme se tedy spokojit s konstatováním, že krom okázalých demonstrací psů nemohou naše úřady udělat nic užitečného? Veškeré dosavadní informace o efektivnosti policie a tajných služeb bohužel vedou k tomu, že ano," vyvozuje autor. Ani kdyby vojsko, policie a rozvědka dostaly více pravomocí, nepomohlo by to zvýšit jejich kompetentnost a kvalitu jejich vedení, soudí autor. "Myslí-li vláda svou snahu ochránit lidi před terorem vážně, musí si naléhavě položit otázku reformy či reorganizace rozvědek, policie a armády," zdůrazňuje list. Vyhlašování různých stupňů pohotovosti, klidu a neklidu, svolávání krizových či jiných štábů má podle něj stejný význam, jako když prababičky chtěly zahnat bouřku rozsvěcením hromničky, píše Mladá fronta Dnes.

Lidové noviny se pozastavují nad tím, že stopy atentátníků z Egypta vedou do Pákistánu. Egyptská policie totiž podezírá z podílu na sobotním teroristickém útoku v Šarm aš-Šajchu pět Pákistánců, kteří byli v místě, když explodovaly bomby, a poté zmizeli. "Není to nic nečekaného," píše list a připomíná, že nad tím, co se zemí, v níž mají islamisté svá bezpečná útočiště, si mocnosti lámou hlavu už dlouho. Váhat s podporou pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa, který nyní vyzývá svůj lid ke svaté válce, džihádu, proti teroru, není možné, míní deník. "Jedině tak získá ostatní svět nástroje i politické oprávnění, aby přiměl pákistánské vedení k větší razanci," dodává autor úvodníku.


Komentátor deníku Právo se vrací k případu brazilského elektrikáře, který byl minulý pátek v Londýně zastřelen, neboť byl britskými tajnými policisty mylně považován za nebezpečného teroristu, jenž se podílel na útocích proti londýnským dopravním prostředkům. Později Scotland Yard přiznal, že Brazilec neměl s teroristy nic společného. Autor poznámky je přesvědčen, že mužova smrt nebyla "zločinem" policie. "Pokud si za touto tezí nedokážeme stát, vyklízíme (my - možné oběti) trestuhodně pozice," tvrdí komentátor deníku Právo.


Vyvlastňování malých akcionářů, které od července firmám umožňuje kontroverzní novela obchodního zákoníku z pera poslance ODS Vladimíra Doležala, komentuje úterní tisk. Podle Lidových novin vyvlastňování malých akcionářů výrazně usnadnili zákonodárci. Velcí si budou pochutnávat na malých. Tak to ve světě byznysu chodí bez ohledu na zákony, čeští zákonodárci však tyto hody velkým (akcionářům) výrazně usnadnili. Od počátku července mohou malé (akcionáře) polykat téměř bez zábran. Tedy za předpokladu, že vlastní víc než 90procentní podíl ve firmě a že drobným akcionářům zaplatí cenu určenou nezávislým znalcem. Toho si však zaplatí a vyberou sami, píší Lidové noviny. Podle komentátora se tak děje podle zákona zmetku, který na jaře poslanci "propasírovali" parlamentem navzdory nesouhlasu Senátu, a přestože věděli, že má mouchy. Proto také ihned odsouhlasili novelu, která je ovšem rovněž kritizovaná jako nedokonalá. Nehledě na to, že první vlna vyvlastňování "malých" samozřejmě proběhne podle zákona původního. Věc v české politice běžná: velcí (v tomto případě část ODS a ČSSD) si pochutnali na malých. Snad aby majoritní majitelé viděli, jak je to snadné, píší Lidové noviny.


Poslanci a senátoři podle pražského úřadu práce nevyužívají při zaměstnávání svých asistentů takzvaný švarcsystém. Vyplynulo to z kontrol, při nichž se úředníci na zákonodárce zaměřili, píší Hospodářské noviny. Oslovení kontroloři z jiných částí republiky přitom deníku již dříve potvrdili, že smlouva asistentů znaky švarcsystému naplňuje. Podle pražských kontrolorů jsou asistenti především politickými poradci, a jejich úkolem proto není zvedat telefony či vyřizovat poštu. Jsou ve stejné pozici jako například účetní či auditoři externě spolupracující se stavebními firmami. "Ti neprovádějí běžné úkoly, mohou být najímáni na živnostenský list," uvedla vedoucí kontrolního oddělení pražského úřadu práce Eva Svěrčinová. Podle odborníků je problém v tom, že poslance a senátory kontroloval úřad práce, který je podřízený ministrovi práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi, píší Hospodářské noviny. "Bylo by lepší, kdyby kontrolu prováděla na ministerstvech nezávislá instituce," míní Bohdan Dvořák, který na státní úředníky dvanáct let dohlížel v Nejvyšším kontrolním úřadu. Za porušení zákazu zaměstnávat živnostníky na práce, které mohou vykonávat zaměstnanci, hrozí firmám pokuta až dva miliony korun, připomínají Hospodářské noviny.


Každý, kdo si někdy jako dítě stavěl "bunkr", by teď mohl dostat šanci vlastnit nějaký skutečný. Podle Lidových novin se totiž česká armáda chystá prodat drtivou většinu z víc než 7 tisíc opevněných objektů na severní, západní a jižní hranici naší země. Bunkry dala ve druhé polovině 30. let minulého století postavit československá vláda jako obranu před útokem tehdejšího hitlerovského Německa. Cena opevnění bude záviset na velikosti objektu a lokalitě. Stanoví ji znalecký posudek, který zohlední například dostupnost bunkru, jeho prodejnost nebo možnost napojení na inženýrské sítě.


Malí Češi milují čtení časopisů. Alespoň jednou týdně si nějaký přečte téměř 70 procent z nich. Velmi se tím liší od svých vrstevníků v ostatních zemí Evropské unie, kteří mnohem raději sáhnou po knize. Informuje o tom Mladá fronta Dnes s odvoláním na výsledek mezinárodního výzkumu PIRLS, který porovnával dětské čtenáře z 35 zemí světa. Podle něj čte u nás rádo knihy jen 45 procent dětí, což je nejméně ze všech zkoumaných států.


České aerolinie se pro příští sezonu stanou hlavním sponzorem pražského fotbalového klubu Slavia. Nahradí tak francouzský obchodní řetězec Carrefour, který Slavii sponzoroval čtyři roky, spolupráci však nyní ukončil. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Podle Carrefouru jde o dlouho plánovanou změnu. "Do budoucna se chceme soustředit hlavně na více obecně prospěšné věci, například sdružení handicapovaných," řekla listu mluvčí jedenácti obchodů Carrefour Jana Havlíčková. ČSA budou podle Mladé fronty Dnes stejně jako Carrefour generálním partnerem, což znamená, že budou Slavii posílat i nejvíce peněz. Jakou částkou budou aerolinie fotbalový klub podporovat, nechtěla ani jednat ze stran uvést. Ze složení rozpočtu Slavie nicméně vyplývá, že může jít maximálně o 20 až 30 milionů korun ročně. Roční výdaje Slavie se podle deníku pohybují v rozmezí sto až 120 milionů korun. Své sponzory mají i ostatní kluby. Sparta, klub s největším rozpočtem, má až do roku 2007 smlouvu s Eurotelem. Viceprezident Sparty Daniel Křetínský už však pro Právo připustil, že s prodejem Telecomu může dojít změnám, připomíná Mladá fronta Dnes.