Teroristické útoky v Egyptě se dotkly i českých turistů - atentáty si vyžádaly i českou oběť

Šarm aš-Šajch po útocích, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Egypt o víkendu zasáhl další teroristický útok. Postihl přímořské letovisko Šarm aš-Šajch, ve kterém svou dovolenou trávily stovky českých turistů. Útoky islámských fanatiků mají od soboty i svou první českou oběť. Stal se jí teprve třiadvacetiletý mladík z Ústí nad Labem, který v Egyptě pracoval pro cestovní kancelář. Více informací má Martina Lustigová.

Cyril Svoboda,  foto: ČTK
Podle ministerstva zahraničí bylo v oblasti o víkendu asi 1500 - 2000 českých turistů. Jeden český občan byl při atentátech zabit, další byl zraněn. Čeští diplomaté v Egyptě celý víkend objížděli tamější nemocnice a zjišťovali, jestli mezi zraněnými nejsou další Češi. Zranění totiž byli z místa útoků odváženi do až 100 kilometrů vzdálených nemocnic.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda v sobotu útoky v Egyptě odsoudil. Zároveň vyzval k zachování klidu: "Celý svět odsoudil terorismus jako nepřijatelný nástroj, a proto je potřeba i ve skutcích býti v tomto velmi úzce solidární. A hlavně si nenechat vnutit pocit strachu."

Někteří čeští turisté se kvůli obavám z dalších útoků rozhodli pro okamžitý návrat domů. V sobotu po poledni pro ně z Ruzyně odstartoval speciál ČSA, který je v noci na neděli bezpečně přepravil do Česka. Na palubě speciálu cestovali také lékař a psycholožka.

Ruzyně - návrat českých turistů z Egypta,  foto: ČTK
A právě psycholožka Klára Zbořilová nám o smyslu psychologické pomoci řekla víc: "Smyslem toho je, pokud někdo bude tou událostí natolik traumatizovaný, podchytit akutní případy těchto lidí, a těmto lidem poskytnout tzv. první psychologickou pomoc. Smyslem první psychologické pomoci je předcházet chronickému zapouzdření, chronické fixaci toho traumatu, která potom člověka může obtěžovat delší dobu a hodně mu snížit kvalitu života. V nejhorším případě může ústit až do dlouhodobých chronických zdravotních obtíží nebo psychické choroby."

Otřesení turisté, kteří často byli blízko epicenter výbuchů, popsali zážitky z probuzení bombou jako velmi traumatizující. Lékař Petr Malý po návratu uvedl, že některým pasažérům musel proto naordinovat tišící prostředky: "Z těch zhruba 100 pasažérů, které speciál vezl zpět do republiky, bych řekl, že zhruba 30 zažilo psychický otřes. Lidem rozdávali utišující prostředky. Na palubě jim došlo, co se stalo, a co by se bývalo mohlo stát jim. Člověk, který je zraněný, na palubě speciálu nebyl."

Někteří čeští turisté bydleli v hotelích nedaleko místa výbuchu. Popsali, že je exploze vzbudila, některým dokonce rozbila okna. Kritizovali také přístup egyptských bezpečnostních složek. Pomoc prý přišla pozdě, vládl chaos a policie pak údajně až příliš omezovala pohyb cizinců.

Trosky hotelu Ghazala GardensŠarm v aš-Šajch,  foto: ČTK
Vojtěch Krejčíř z Mostu sice nebyl blízko epicentra výbuchů, traumatizující zážitek si ale z dovolené odváží také: "Slyšeli jsme jenom rány, bylo to v noci. Pak jsme tam viděli trosky průčelí hotelu Ghazala Gardens, vedle pak byla úplně rozbitá pizzerie. Takže kdo byl v té pizzerii, tak to odnesl taky. A teď jsme viděli, že tam stavěli zástěny a odklízeli to." Další z turistů - Filip Talpa z Prahy - v době výbuchu projížděl v autobuse tržištěm, na kterém vybuchla jedna ze tří bomb: "Ono být pět metrů od té bomby je ´super´, no! My jsme byli v autobuse, takže jsme skákali z okna autobusu." Pro velký zájem českých turistů o návrat domů vyslala ČSA do oblasti druhý speciál, který v pondělí ráno přivezl do Prahy dalších 76 turistů. Řada turistů využila také pravidelných linek.

Bezpečnostní informační služba je po teroristických útocích v Egyptě ve střehu. Uvažuje rovněž o rozšíření spolupráce s některými státy severní Afriky. V současnosti už BIS spolupracuje po celém světě s více než 50 službami z přibližně 40 zemí. Jakékoli dlouhodobější zpravodajské styky se zahraničními partnery však musí schválit vláda. Mluvčí BIS Jan Šubert také upozornil, že v Česku už zvýšená bezpečnostní opatření existují: "Nezrušili jsme ani jediné opatření, které jsme učinili v souvislosti s útoky v Londýně. Jinými slovy, naše zdroje v rizikovém prostředí jsou výrazně oživeny. Naši lidé se snaží, aby jim neunikl ani sebemenší detail. Pozornost je věnována i věcem, které spolu na první pohled zdánlivě nesouvisejí."