Výstava drogově závislých

Takto zahájil Akademický sbor studentů a profesorů Karlovy Univerzity v Praze výstavu fotografií a obrazů mladých lidí, kteří si prošli obdobím drogové závislosti. Na výstavě točil kolega Mikuláš Kroupa.

Na Pražském hradě v prostorách Nadace Agnes se sešla celá řada osobností, které se věnují prevenci, léčbě a resocializaci drogově závislých. Výstavu pořádá občanské sdružení Sananim, které v České republice působí už jedenáct let. Její sociální pracovníci přímo na ulicích vyhledávají mladé lidi, kteří mají problémy s drogami. Jim nabízí komplexní informace, léčebné a rehabilitující programy v přírodě na statku v Němčicích. Tam se tito klienti zabývají kromě skupinové terapie i fotografováním, malováním, keramikou nebo sochařstvím. Po čase se ukázalo, že mnozí z nich mají talent a proto se vytvořila souborná výstava děl, tvrdí Štěpánka Čtrnáctá ze sdružení Sananim.

"Vystavují tady lidé, kteří jsou v léčbě nebo už po ní. To je čas, kdy je energie, chuť dělat jiné věci třeba malovat nebo fotografovat. Výstava je průřezem těchto iniciativ klientů, kteří prošli programem v Sananimu."

Název sdružení Sananim je složený z latinských slov Sanitas Animae, což v překladu znamená zdraví duše.

Finanční prostředky sdružení získává ze státních grantů, protože, jak tvrdí místopředsedkyně sdružení Štěpánka Čtrnáctá, jejich společnost zastupuje úlohu státu.