Výstava o židovství nabízí i rodokmen amerického senátora Kerryho

Občanské sdružení Respekt a tolerance vystavilo v muzeu v Mohelnici na Šumpersku poprvé v historii vzácné židovské spisy, které objevili členové sdružení v USA a ve Velké Británii. Z materiálů mimo jiné vyplývá, že předkové amerického senátora Johna Kerryho pocházejí z Úsova na Šumpersku. Nové dokumenty doplnily putovní výstavu o židovských tradicích, zvycích a historii Židů v Čechách a na Moravě, která vychází ze sbírek židovských muzeí v Praze.

Lidé si mohou na výstavě poprvé prohlédnout například cennou knihu Modlitby Izraelitůw, což je první vydání česko-hebrejské modlitební knihy z roku 1847 a dokumenty psané a ilustrované Abrahamem Leipnikerem z Úsova. "Při studování těchto spisů a dalších materiálů jsme zjistili, že Leipniker je předkem senátora Kerryho. V Úsově žilo dohromady pět generací předků senátora," řekl ČTK Luděk Štipl ze sdružení Respekt a tolerance. Uvedl, že sdružení už dříve kontaktovalo Kerryho a požádalo ho, zda může informaci o jeho předcích zveřejnit. "Od jeho osobní tajemnice jsme dostali souhlas, a proto jsem o tom mohl poprvé pohovořit. Ve styku jsme i s bratrem senátora," uvedl Štipl.

Lidé se mohou na výstavě také seznámit z nejvýznamnějšími židovskými svátky. Expozice dále poskytuje pohled na jednotlivá témata židovského života, mimo jiné pozici samosprávy, hospodářský život, školství či diskriminaci Židů. Výstava potrvá do 11. března.