Výstava psů

Výstava psů, foto ČTK

Přes čtyři tisícovky psů a jejich chovatelů se o víkendu sjelo do Brna, kde se uskutečnil jubilejní 10. ročník mezinárodní výstavy psů všech plemen. Výstava, která patří k největším v republice, přilákala chovatele z 11 evropských zemí. Na místě byl i náš kolega Jaromír Marek.

Výstava psů,  foto ČTK
Návštěvníci výstavy mohli v Brně vidět 280 psích plemen. Nejpočetněji byli letos zastoupeni retrívři. Více ředitel výstavy Miroslav Blaha.

"Zlatých retrívrů tady máme 115, labradorů 103. Psi také podléhají módě, jeden čas byli v módě dalmatinové, tehdy byli vidět samí puntíktí psi, módní byli a stále jsou i jezevčíci. Nejmódnějším plemenem jsou dnes ale retrívři".

Velkému zájmu se na výstavě těšila i typicky česká plemena. Ta mezinárodně registrovaná jsou zatím pouze dvě: český teriér a český fousek. O zápis mezi národní plemena však usiluje i český horský pes, český strakatý pes, chodský pes a pražský krysařík. Jaké jsou šance těchto plemen? To je otázka pro předního českého kynologa Jaromíra Dostála.

"Popularita českých plemen je rozdílná. Například český strakatý pes a chodský pes je znám převážně jen v naší zemi. Navíc chodský pes je velmi podobný staroněmeckému ovčákovi a Němci se nyní snaží o regeneraci tohoto plemene. Ale například pražský krysařík je znám už v řadě zemí světa, velmi populární je nyní třeba v Japonsku a krysařík by se mezinárodního uznání mohl dočkat co nejdříve."

Výstava psů,  foto ČTK
Bezkonkurenčně nejúspěšnější české plemeno je český fousek, který patří mezi lovecké psy. Více Jaromír Dostál.

"Protože je lehce ovladatelný a lehce cvičitelný tak si získal velkou oblibu na celém světě, v poslední době zejména v USA. Tady je velmi oblíben díky českým krajanům. Klub, který českého fouska do USA zavedl a organizuje jeho chov, je dnes považován za vůbec nejlépe organizovaný v celé zemi. Byl jsem tam vloni a viděl jsem řadu krásných psů, v řadě případů lepších než jaké máme doma. Ve Spojených státech používají název cesky fousek nebo také czech wirehaired pointer, tedy český hrubosrstý ohař."

V posledních deseti letech si český fousek získal velkou oblibu i ve Francii, kde je registrováno několik stovek těchto psů a v poslední době je velmi populární i v Holandsku.