Vystrčil: Možnosti spolupráce s Tchaj-wanem jsou obrovské

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další členové senátní delegace chtějí seznámit s výsledky své cesty na Tchaj-wan premiéra Andreje Babiše (ANO) a další ministry. Vystrčil to řekl novinářům po návratu delegace do Prahy. Možnosti spolupráce s touto asijskou zemí jsou podle něho obrovské. "Musíme zřejmě některým našim ministrům včetně pana premiéra ještě znovu vysvětlit, jak obrovský potenciál přivážíme a jakou šancí výsledky naší cesty jsou. My to nejdříve uděláme a následně uvidíme, zda budou ochotni proinvestovat se z krize, která nás čeká, i s pomocí tchajwanských investic," uvedl Vystrčil. Bude podle něho na vládě, zda bude stavět bariéry, nebo mosty. Ke kbelskému letišti přišla Vystrčila přivítat a poděkovat mu více než stovka lidí.

Společnost Circular Energy, která se zabývá recyklací plastu, si už na Tchaj-wanu domluvila podle Diviše přímého distributora. Firma Veracity Protocol se s tchwajnskými partnery podle něho dohodla, že jim vytvoří aplikaci pro mobilní telefony, která dokáže rozpoznat padělané roušky. Na spolupráci se dohodla i s tiskárnou cenin. Firma TGS uzavřela dohodu o vývoji obráběcích strojů. Na tiskové konferenci ke zhodnocení tchajwanské mise vystoupili i další členové delegace z řad senátorů. Česko a Tchaj-wan by mohly spolupracovat například v kybernetické bezpečnosti i v boji proti koronaviru. Ve hře je i zřízení přímé letecké linky mezi Prahou a Tchaj-pejí, působení v Česku zvažuje i jedna z tchajwanských bank. Mluvilo se o výměně studentů i o další spolupráci v akademické sféře.

Čínské velvyslanectví v Praze dnes označilo cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan za hrubé porušení národní suverenity Číny a vážné zasahování do čínských vnitřních záležitostí. Velvyslanectví to uvedlo v prohlášení zaslaném ČTK. Velvyslanectví vyzvalo Česko, aby dodržovalo princip jedné Číny. Senátní delegace se vrátila z návštěvy Tchaj-wanu dopoledne.