Babiš: Čínské vyjádření o Vystrčilovi je nemístné a nepatřičné

Komentář čínského ministra zahraničí, že předseda českého senátu Miloš Vystrčil (ODS) zaplatí vysokou cenu za svou oficiální cestu na Tchaj-wan, byl nemístný a nepatřičný. Novinářům to po své účasti na Bledském strategickém fóru ve Slovinsku řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl, že o záležitosti mluvil s ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem (ČSSD), který ho do Slovinska doprovázel. Čínského velvyslance Čang Ťien-mina si na Petříčkův pokyn předvolal jeho náměstek Martin Tlapa. Prohlášení, že Vystrčil zaplatí vysokou cenu za to, že oficiální cestou na Tchaj-wan porušil princip jedné Číny, označil za nevhodné a neodpovídající standardům diplomatické komunikace mezi dvěma suverénními zeměmi.

Petříček ve vyjádření zveřejněném na twitteru uvedl, že ČR nemohla čekat a reakce musela přijít hned dnes. "Věříme, že čínská strana bude vnímat, že v demokratickém systému ČR jsou jasně rozdělené kompetence mezi vládu, která je garantem zahraniční politiky, a Parlament," dodal Petříček. Česko nemění svou pozici ohledně přístupu k celistvosti čínského území, dodal. S Tchaj-wanem, který Čína považuje za svou vzbouřenou provincii, chce Česko podle Petříčka spolupracovat v ekonomické oblasti či vědě a výzkumu.

Podle sinologa Martina Hály měl Wang svým turné po Evropě "žehlit renomé" Číny pošramocené "právě takovými projevy diplomacie vlčích válečníků". Poznamenal, že ke stejnému projevu se nakonec uchýlil v případě Vystrčilovy cesty i on sám. "Urážky a výhrůžky na adresu suverénních států okamžitě anulují jeho snahu předvést Peking v Evropě v lepším světle," sdělil ČTK ředitel projektu Sinopsis.