Výzkum: Češi mimo sezonu téměř necestují, turistický ruch trpí

Češi mimo sezonu téměř necestují a domácí turistický ruch tím trpí. Zatímco v létě jsou plné přehrady návštěvníků a v zimě praskají ve švech lyžařská střediska, v březnu, dubnu, říjnu a listopadu je domácí turistika téměř na nule. Lidem chybí pestřejší nabídka, lepší služby a příjemnější personál. Ceny jim navíc často připadají přemrštěné. Na sobotní tiskové konferenci to uvedli zástupci agentury STEM a ministr pro místní rozvoj Pavel Němec. Podle průzkumu STEM polovina Čechů necestuje vůbec a volné chvíle tráví doma nebo na chatách a chalupách. Jednodenní výlety nepodniká čtvrtina lidí, nejméně jednou za měsíc vyrazí na výlet každý pátý.

Podle Němce je sezonnost v České republice obrovským problémem. Budoucnost turistických center je prý závislá právě na tom, podaří-li se přilákat rekreanty po celý rok. Možností je prý hodně - nabídka prodloužených víkendů, kongresová turistika, kondiční dovolené nebo kulturně poznávací pobyty. Podle průzkumu STEM lidé touží po rodinných dovolených, které by nabídly zábavu každému členu rodiny. Mladí lidé si oblíbili adrenalinové sporty, důchodci zase poznávací zájezdy.

Českou republiku prý má dobře procestovanou pouze čtvrtina Čechů, především starších lidí. Kvalitní domácí dovolené by však dalo přednost před zahraničním pobytem tři pětiny dotázaných. Lidé na ní oceňují klid, pohodu, krátké vzdálenosti a jistotu v případě, že by se stala nějaká nepříjemná událost. Pro řadu Čechů je přitažlivá také nižší cena. Rostoucí zájem potvrzují i poskytovatelé služeb. Lidem však vadí proměnlivé a často špatné počasí, nekvalitní a chudé služby, špatná hygiena a unavený a nepříjemný personál. Především v zimě si Češi stěžují na špatný stav silnic, malou kapacitu parkovišť u lyžařských středisek a nekvalitní místní dopravu. Za to vše prý platí příliš vysoké ceny.