Vzpomínka na operní pěvkyni Ivanu Mixovou

Ivana Mixová, stojící třetí zprava, po předání Cen Thalie 2000

Následující minuty budou patřit vzpomínce na operní pěvkyni Ivanu Mixovou, která zemřela 5. září ve věku 71 let. Jak uvádí Evelina Himalová, kulturní veřejnost se s ní navždy rozloučí v pátek ve foyeru Národního divadla, kterému věnovala podstatnou část svého života.

Pěvkyně, vlastním jménem Hildegarda Svitavská, se narodila v české rodině ve Vídni a ke krajanům, zvláště těm vídeňským, jak mi řekla loni v rozhovoru poté, co obdržela na jevišti Národního divadla prestižní Cenu Thálie za celoživotní dílo, měla velmi blízko, ráda je navštěvovala, ráda u nich zpívala.

Její uměleckou dráhu významně ovlivnila titulní role v novém, moderně pojatém nastudování Bizetovy "Carmen", do které ji obsadil v roce 1966 režisér Václav Kašlík. Provokativní smyslností, kterou tuto postavu obdařila, se stala živoucím symbolem této inscenace, s níž mnohokrát slavila úspěchy i na zahraničních jevištích. Milovníci opery vzpomínají na herecký talent a mezzosoprán velkého rozsahu, které Ivaně Mixové dovolovaly interpretovat výrazně odlišné role - od vůbec první na přední české scéně v roce 1956 - v Janáčkově "Lišce Bystroušce", až po charakterní, jimiž dlouholetou kariéru v Národním divadle koncem osmdesátých let završila a mistrovsky v nich zúročila své zkušenosti z více než vytvořených padesáti postav zejména jako Hraběnka v Čajkovského "Pikové dámě". Poslední její rolí zde byla v roce 1989 Obchodnice s rybami v "Juliettě" Bohuslava Martinů.

Pro letošní sezónu počítalo nové vedení s jejím účinkováním v chystané premiéře opery Johna Adamse "Smrt Klinghoffera", bohužel umělkyně zemřela náhle, po krátké nemoci. Jako památka na Ivanu Mixovou se dochoval v našem archivu zvukový záznam ze zmíněného slavnostního večera při loňském udělování Cen Thálií v Národním divadle, na jehož jevišti, jak potvrdila, strávila plných 37 let:

"Ano, 37 let, takže právě na těch prknech, kde jsem zpívala a tančila, jsem obdržela tu nádhernou cenu. Bylo to velice příjemné, a jsem moc potěšena, že ta moje generace nezapomíná, a že ti mladí mne přijali také mezi sebe. Jestli se mě zeptáte, kterou roli jsem měla nejradši, já jsem měla ráda všecky, ale snad ta 'Carmen' mi byla nejbližší. Pokud se znovu narodím, budu 'strašit' zase tím zpíváním; určitě zpívat budu."

...slibovala nám i publiku loni na jaře při přebírání Ceny Thálie Ivana Mixová, a já pevně věřím, že svému slovu dostojí. Bylo by škoda už nikdy neuslyšet její krásný hlas, posuďte sami...