Z krajanského tisku

0:00
/
0:00

V dnešním výběru z krajanského tisku se zaměříme spíše na elektronická média. Československá společnost pro vědy a umění ve Spojených státech například na své stránce www.svu2000.org informuje o svém letošním kongresu. Členové SVU tentokrát zamíří do Českých Budějovic, kde v týdnu od 25. června do 2. července proběhne řada přednášek, panelů, diskusí, výstav, koncertů i dalších kulturních a společenských událostí.

V dnešním výběru z krajanského tisku se zaměříme spíše na elektronická média.Československá společnost pro vědy a umění ve Spojených státech například na své stránce http://www.svu2000.org informuje o svém letošním kongresu. Členové SVU tentokrát zamíří do Českých Budějovic, kde v týdnu od 25. června do 2. července proběhne řada přednášek, panelů, diskusí, výstav, koncertů i dalších kulturních a společenských událostí. Záštitu nad letošním kongresem SVU v České republice převzali prezidenti České republiky a Slovenska Václav Klaus a Ivan Gašparovič.

Texaské centrum českého dědictví a kultury v La Grange na svých internetových stránkách http://www.czechtexas.org píše o návštěvě nového velvyslance České republiky ve Washingtonu Petra Koláře, který mezi texaské krajany přijíždí právě tuto neděli. Na této stránce se můžete seznámit s činností českých krajanů v Texasu a také se dozvíte o muzeu české polky. V La Grange vzniká skanzen staveb, které si čeští imigranti před zhruba sto lety v Texasu stavěli.

Internetová stránka Amerického Sokola na adrese http://www.american-sokol.org www.american-sokol.org informuje nejen o aktivitách sokolské organizace, Sokol zde mimochodem existuje už téměř půl druhého století, ale také o chystaném Všesokolském sletu v Praze. Ten proběhne ve dnech 29. června až 7. července a jistě na něm nebudou chybět ani zahraniční sokolové.

A na závěr ještě Zpravodaj Čechů a Slováků ve Švýcarsku. Historik Josef Halla se v něm vrací ke kolokviu v Bratislavě, které se v listopadu loňského roku zabývalo úlohou represe a politického násilí v komunismu. Autor tu přehledně shrnuje jednotlivá témata kolokvia, jehož se vedle odborníků z České a Slovenské republiky zúčastnila i řada politických vězňů a také Josef Mašín se svou dcerou Barbarou a Milanem Paumerem. Barbara Mašínová v Bratislavě - poprvé na území bývalého Československa - představila svou knihu Odkaz, věnovanou útěku bratří Mašínů a jejich odbojové skupiny na Západ.