Z krajanského tisku

Vídeňské Svobodné listy
0:00
/
0:00

Vídeňské Svobodné listy připomínají, že v lednu roku 1969, před 45 lety, se v Praze na protest proti postupující normalizaci upálil student Jan Palach. V té souvislosti píší o tom, že jeho oběť listy nestačily zaznamenat hned v prvních lednových číslech. Psaly naopak o tom, že vídeňské České srdce uspořádalo pro děti čs. posrpnových exulantů vánoční oslavu.

"Dva autobusy přivezly děti z uprchlického tábora v Traiskirchenu. Děti tak poprvé slavily Vánoce mimo domov," uvádějí Svobodné listy. Krajanský spolek Jednota sv. Metoděje spolu s vídeňským Sokolem tehdy pro děti připravil vánoční program s dárky, koledami a svátečním pohoštěním. O Palachově činu se v krajanských novinách psalo později, zato velmi podrobně, včetně popisu jeho manifestačního pohřbu.

V dalším, celostránkovém článku přibližují Svobodné listy historii zámku Konopiště nedaleko Prahy. Pro česko-rakouské vztahy má tento reprezentativní zámek význam především v tom, že zde se svou rodinou bydlel následník habsburského trůnu Ferdinand d´Este. Jeho úmrtí při atentátu v Sarajevu v červnu roku 1914 se stalo záminkou k vyhlášení první světové války. A sté výročí vypuknutí tzv. Velké války je jedním z výročí, která si letos připomíná celá Evropa. Autor v článku vysvětluje, co vlastně Konopiště pro následníka trůnu znamenalo. Vzhledem k sňatku s českou šlechtičnou Žofií Chotkovou, který si Ferdinand musel na císařské rodině doslova vyvzdorovat, trávil na Konopišti stále více času. Jeho žena totiž vzhledem k "nerovnorodému" původu neměla k vídeňskému dvoru přístup.

Nový Domov, který vydávají čeští krajané v kanadském Torontu, ve svém druhém letošním čísle píše o novém výukovém programu bohemistiky na Torontské univerzitě. Program podle deníku chce inspirovat kanadské studenty ke studiu kultury, politiky, společnosti a ekonomiky v bývalém Československu a dnes v České republice. Umožní také studentům partnerských institucí v Česku studium v Kanadě. Program zahrnuje denní kurz českého jazyka na katedře slovanských jazyků a literatury, dále Letní školu pro vysokoškoláky v zahraničí, postgraduální studium, výzkum pro doktorandy a práci na jejich doktorské dizertaci. Článek také vyzývá krajany, aby tento program podpořili svými sponzorskými dary.

Nový domov na jiném místě obsáhle informuje o vysílání české televize v Torontu, nazvané Nová vize. Tato krajanská televizní stanice už vstupuje do jedenáctého roku své existence. Domov přináší rozhovor se zakladatelkou a producentkou českého televizního vysílání Markétou Rešovskou. Nová vize podle ní nyní prochází obdobím velkých změn, ubývají jí sponzoři a mění se i diváci a tomu je třeba přizpůsobit program a další aktivity. I v době velkých finančních škrtů se však tvůrcům Nové vize podařilo dokončit televizní dokument o známém českém divadle ve Vancouveru, nazvaném Divadlo Za rohem.

A v dnešním výběru z krajanského tisku nebudou chybět ani nová čísla chorvatské Jednoty. Přestože největší krajanská akce, Dožínky, proběhne až 19. července, besedy se na ni chystají už nyní. Letošní Dožínky uspořádá beseda v Kaptole, píše Jednota. Vzhledem k omezeným finančním prostředkům budou pouze jednodenní, ani tentokrát se však neobejdou bez tradičního krojovaného průvodu a programu, na kterém každoročně vystupují prakticky všechny krajanské besedy v Chorvatsku.

Jednota publikovala i zajímavé vyprávění Jerryho Curryho z Ocaly na Floridě ve Spojených státech, který právě mezi českými krajany v Chorvatsku našel své příbuzné. Jeho dědeček totiž pocházel z české vesnice Ivanovo Selo nedaleko chorvatského Daruvaru. Pan Curry začal po svých kořenech pátrat už v r. 1983, za svými příbuznými v dnešní Virovitici se ale vydal až roce 2010. Na samém počátku svého pátrání vůbec nevěděl, kde je hledat. Po příchodu do Spojených států se totiž vzpomínky na konkrétní místo původu v jeho americké rodině zcela vytratily. Jeho příbuzní si pamatovali jen to, že pocházejí odkudsi z Evropy...