Za zabíjením tygrů v Česku je nelegální obchod s tygřím masem a produkty tradiční čínské medicíny

Foto: ČTK / PR / Policie ČR

Takové zabíjení tygrů, jaké tento týden odhalila česká celní správa, Evropa dosud nezažila. Tak hodnotí média i odborníci výsledky zátahu, k němuž došlo v pondělí v Zooparku v Bašti u Prahy a ve vietnamské tržnici SAPA v Praze. Celníci a policisté prohledali i preparátorskou dílnu u Doks a objevili důkazy zabíjení a nelegálního obchodování s přísně chráněnými živočichy. Mezi obviněnými je člen rozvětvené rodiny Berousků, která provozuje cirkusy a zooparky.

O pondělní akci informoval ve středu na tiskové konferenci náměstek pátracího odboru celní správy Robert Šlachta.

"Byly zadrženy čtyři tygří kůže, už zpracované, formy na výrobu masoxu i varna, ve které docházelo k vaření kostí. Vaření trvalo pět až dvanáct dní. Všechny části tygra byly využity k další obchodní činnosti, ať to byly drápy, kosti nebo kůže."

Kromě čerstvě zabité šelmy našli celníci i dvě desítky zmražených těl jiných chráněných zvířat. V kauze byli v úterý obviněni tři muži. Podle Šlachty to je kromě provozovatele ZOOparku v Bašti Ludvíka Berouska i další Čech, preparátor z Českolipska, který zvířata zpracovával, a do třetice vietnamský obchodník:

"My tuto osobu viníme z toho, že to byl organizátor. Ten, který objednával tygří maso."

Všechny tři muže vzal ve středu českolipský soud do vazby, aby jim tak zabránil v pokračování trestné činnosti.

"U obviněného cizince byl shledán i důvod, že by se mohl skrývat, případně se vyhnout trestnímu stíhání,"

Foto: ČTK / PR / Policie ČR
vysvětlil českolipský soudce Milan Vencl. Proti vzetí do vazby podal Berouskův advokát Petr Šťastný stížnost:

"Já věřím tomu, že odvolací soud bude rozumnější a ten vazební důvod tam stejně jako já nebude shledávat."

Obviněným mužům hrozí až pět let vězení. Berouskův ZOOpark a preparátorskou dílnu sledovali celníci i zástupci mezinárodních organizací pro ochranu zvířat delší dobu, v preparátorské dílně zasahovala zvláštní jednotka dokonce už před dvěma lety. Produkty z tygrů se využívají v tradiční čínské medicíně a na černém trhu dosahují mnohatisícových částek. Tygří kůže se prodává až za sto tisíc korun, jeden dráp za 2500 korun a tzv. masox, tedy vývar z masa a kostí, se skutečně vyvažuje zlatem. Stojí kolem 1500 korun za gram.