Zájem krajanů o volby do parlamentu letos předčil prezidentské volby

Volby 2013

I letos se voleb do dolní komory českého parlamentu zúčastnili Češi žijící v zahraničí. Mohli volit na zastupitelských úřadech v celkem 104 zemích světa. Volební účast byla na mnoha místech větší než při letošních prezidentských volbách.

Překvapivě vysokou volební účast potvrdil konzul České republiky v New Yorku Martin Dvořák:

"Přišlo nám 285 voličů, z toho menší část byli voliči zapsaní ve zdejším voličském seznamu. Naopak překvapivě vysoká byla účast voličů na voličské průkazy z ČR. Těch bylo asi 180. My jsme s tak vysokou účastí rozhodně nepočítali. Museli jsme v průběhu voleb dotiskovat volební lístky."

Ve Spojených státech hlasovalo celkem 540 českých občanů, což je více než při předchozích parlamentních volbách před třemi lety.

V Kanadě projevilo zájem o volby skoro 140 lidí. To je víc než v lednových prezidentských volbách, řekl český vicekonzul v Torontu Petr Pospíšil:

"Volební účast za oba volební dny byla 79 voličů. V porovnání v prvním kole volby prezidenta jsme měli 75 voličů a ve druhém kole prezidentské volby to bylo 95 voličů. Tam jsme na toto číslo teď nedosáhli."

Menší zájem naopak projevili Češi o volby do sněmovny v Brazílii a Argentině, kde se jich nesešlo dohromady ani 50.

V Číně padaly rekordy

V Číně zato při volbách padaly rekordy. K volbám tam přišlo víc lidí, než se čekalo. V Hongkongu odevzdalo svůj hlas na sedmdesát lidí. V Pekingu to bylo okolo sta a v Šanghaji čtyři desítky. Mezi voliči v Číně byl i Antonín Culek z Hongkongu:

"Pečlivě sleduji, co se u nás doma odehrává, a samozřejmě mám velkou citovou vazbu ke své rodné zemi. Jednou se tam chci vrátit. A jako účastník demonstrace 17. listopadu na Národní třídě jsem volal po svobodných volbách. Cítil bych, že bych zradil své vlastní ideály, kdybych nešel k volbám. Prostě jiná možnost pro mne není."

Na zastupitelský úřad v australském Sydney přišlo celkem 167 voličů, jak potvrdil tamní český konzul Hani Stolina:

"Věkové složení voličů bylo pestré, od nejmladších po nejstarší, a zhruba třetina voličů se dostavila s voličským průkazem."

Zvláštní volební místnost v japonském Kjótu měli členové České filharmonie, kteří jsou v Japonsku na zájezdě. Svůj hlas tam odevzdalo 80 procent souboru. Podle ředitele České filharmonie Davida Marečka v cizině hudebníci nevolí poprvé.

"Filharmonici zažívají volby na cestách často, protože většinou dvakrát za rok mají větší turné, tím pádem pravděpodobnost, že to padne na termín voleb, je docela velká. Ale to, že se kvůli nám zřídila volební místnost, to zažíváme opravdu zřídka a jsme za to vděčni."

Členové činohry Národního divadla zase volili v Moskvě, kde právě vystupovali v Moskevském divadle MCHAT. Podle vedoucí umělecké správy Činohry Jany Burianové volila většina souboru.

Češi v zahraničí hojně využívali voličské průkazy

Vysoký počet lidí na zvláštním voličském seznamu i velmi slušnou volební účast hlásil zastupitelský úřad v Londýně. Už během prvního dne hlasování tam odvolilo 650 českých občanů. Například v Německu se českých sněmovních voleb zúčastnila téměř tisícovka lidí. Velká část z toho využila voličský průkaz. Zájem o hlasování tak výrazně překonal lednové prezidentské volby. Proti předchozím volbám do Sněmovny byla nyní účast téměř trojnásobná. Nejvíc lidí dorazilo na velvyslanectví v Berlíně, kde svůj hlas odevzdalo 413 lidí.

Celkem přibližně 750 lidí přišlo vhodit svůj hlas do volební urny v pátek a v sobotu na českém velvyslanectví v Belgii. V belgické metropoli měli na vyslanectví ve voličském seznamu registrováno 733 voličů, další lidé využili k uplatnění svého práva voličský průkaz.

Na Slovensku chodí k volbám jenom zlomek z celkového počtu českých krajanů. I když se při posledním sčítání přihlásilo k české národnosti 30 tisíc lidí, v Bratislavě nakonec odvolilo na pět set lidí. Početná česká komunita žije také ve východoslovenských Košicích. Už osm let tam ale nefunguje generální konzulát. A tak vzdálenost do hlavního města, jen aby tam vhodili do urny své volební hlasy, z českých krajanů v Košicích neabsolvuje téměř nikdo. Potvrzuje to i Hana Husenicová, předsekyně Českého spolku v Bratislavě:

"Já jsem byla u prezidentských voleb členkou volební komise a myslím, že z Košic tehdy přijel jeden člověk, který se zřejmě nějak nahodile dostal do Bratislavy."

Podle volebních výsledků dali zahraniční Češi svůj hlas především TOP 09. Jejich hlasy letos připadly kandidátům ve Středočeském kraji.