Zájem o maturitu z němčiny a ruštiny klesá

Zájem o státní maturitu z jiného cizího jazyka než angličtiny v uplynulých deseti letech klesl zhruba na čtvrtinu. Zatímco v roce 2011 si němčinu, ruštinu, francouzštinu či španělštinu u státní maturitní zkoušky vybralo kolem 12 procent maturantů, letos to byla tři procenta. Podíl studentů, kteří si zvolili angličtinu, naopak vzrostl ze 48,4 na 78 procent. Vyplývá to ze statistik společnosti Cermat.

Státní maturita se skládá ze dvou předmětů. Pro všechny je povinná čeština, druhý předmět si studenti mohou vybrat mezi matematikou a cizím jazykem, kterému i kvůli vysoké neúspěšnosti u zkoušky z matematiky dává většina přednost.

Zájem o maturitu z cizího jazyka se proti matematice v posledních deseti letech zvýšil ze 60 na 81 procent. Čím dál víc dominuje angličtina, ke které se letos přihlásilo 78 procent maturantů. V roce 2011 to bylo 48,4 procenta. Zájem o jiné cizí jazyky naproti tomu klesl na tři procenta. Nejvýraznější je pokles zájmu o němčinu. Před deseti roky si ji vybrala zhruba desetina maturujících, nyní 1,8 procenta.