Zákaz nočního prodeje v supermarketech ve vládě neprošel

Vláda na svém úterním zasedání nepodpořila poslanecký návrh na omezení nočního prodeje v super- a hypermarketech. Ministři návrh z dílny komunistických a sociálnědemokratických poslanců zamítli, sněmovna se jím přesto bude zabývat. Kabinet v úterý také zahájil privatizaci většinového podílu ve firmě Vítkovice Steel, odložil jednání o způsobu privatizace Českého Telecomu a odsunul rozhodnutí o výstavbě dvou sporných jezů na dolním toku Labe. Poslanci v návrhu na omezení prodejní doby navrhovali, aby velké obchody nesměly prodávat v noci ani o státních svátcích. S tím ale nesouhlasili provozovatelé řetězců, kteří namítali, že by kvůli zákazu prodeje přišli o zákazníky a museli by propustit část zaměstnanců. Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana jde návrh proti zájmům zákazníků, což bylo pro vládu nepřijatelné.

O způsobu prodeje 51,1 procenta státního podílu v Telecomu bude vláda jednat za 14 dnů. Odklad si vyžádal ministr financí Bohuslav Sobotka, který chce na pátečním semináři přesvědčit ministry o výhodách jím navrhované varianty prodeje přes kapitálový trh. Návrh pro vládu obsahuje tři možné způsoby prodeje. Ministerstvo financí prosazuje rychlý prodej akcií v jedné vlně na kapitálových trzích. Druhou možností je nabídka ve výběrovém řízení jednomu investorovi a třetí varianta počítá s nabídkou jednomu investorovi a v případě neúspěchu s prodejem přes trh.

Vláda naopak zahájila privatizaci většinového podílu ve firmě Vítkovice Steel. Ministr Sobotka navrhl prodat podíl ve dvoukolovém výběrovém řízení, kde rozhodujícími podmínkami bude nabídnutá cena a podnikatelský záměr. "Podmínkou účasti v soutěži bude také vypořádání všech sporů se společností Osinek (vlastník Vítkovice Steel) nebo Vítkovice Steel. Hlavním a jediným kritériem ve druhém kole soutěže bude výše nabídnuté kupní ceny," upřesnil mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Kabinet odsunul i rozhodnutí o výstavbě dvou sporných jezů na dolním toku Labe. Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Karolíny Šůlové by se měl k problému jezů vrátit za 30 dnů. Do té doby má vládní legislativní rada doporučit další právní postup. Ekologové tvrdí, že by se stavba dotkla ohrožených druhů rostlin a živočichů, které se vyskytují v doprovodných ekosystémech řeky, a nenávratně by poškodila unikátní říční nivu.