Před 30 lety přivítal zákazníky první český supermarket

Supermarket Mana

Češi se supermarketu dočkali až po pádu komunismu. Dnešní síť supermarketů je v přepočtu na obyvatele jedna z nejhustších na světě.

Supermarket Mana v Jihlavě | Foto:  Ahold

První supermarket „Mana“ přivítal zákazníky 6. června 1991. Kupodivu to nebylo v Praze, ale na sídlišti Březinky v Jihlavě. Pamětníci vzpomínají, že na tu dobu obchod nabízel nevídané množství druhů ovoce a také to, že u pultu s masnými výrobky si lidé mohli vzít lístek a místo čekání ve frontě se zdarma občerstvit kávou.  Supermarket dnes pod jiným názvem funguje dodnes. Budova se za tři desetiletí nijak výrazně nezměnila, změnily se ale nákupní zvyklosti Čechů. Lidé kupují více těstovin i rýže, výrazně stoupla roční spotřeba minerální vody, preference se změnily i u masa - oblibu si získalo především kuřecí maso.

Dnes je Česko velmocí supermarketů. Konkurence likviduje menší původní obchody

Supermarket Mana v Jihlavě | Foto: Ahold

Prodejen spadajících pod velké obchodní řetězce je v současnosti v České republice více než 1500. Jde tak o jednu z nejhustších sítí na světě. Přitom pořád přibývají nové a firmy neplánují omezení expanze ani v příštích letech. Ve velkých městech ale už chybí příhodné pozemky. Nákupní parky se tak přesouvají do menších sídel a konkurují původním místním prodejnám.

klíčová slova:

Související