Zákon o obchodování s emisemi začne platit, povolenky však nejsou

Prezident Václav Klaus podepsal zákon o podmínkách obchodu s emisemi skleníkových plynů. Přesto však české podniky nebudou moci s povolenkami na emise začít obchodovat od Nového roku, jak se plánovalo. Evropská komise totiž stále ještě neodsouhlasila český návrh počtu povolenek. Zákon tak začne platit, ale povolenky dostanou podniky zřejmě až na jaře. Do skluzu oproti dalším zemím EU se Česko dostalo kvůli sporům o počet povolenek, plán dostal Brusel pozdě.

Ministerstva průmyslu a životního prostředí se po dlouhých sporech dohodla na tom, že stát rozdá v příštích třech letech 450 zdrojům znečištění zdarma každým rokem povolenky na vypouštění téměř 108 milionů tun emisí. Podnikům se pak podle tohoto plánu přidělí povolenky na emise. Když firmy nebudou povolenky potřebovat - protože například zmodernizují svůj provoz - a emise "uspoří", budou s nimi moci obchodovat na evropském trhu. Z toho vyplývá, že podniky a ministerstvo průmyslu by jich proti názoru ekologů chtěly v rámci možností co nejvíc.

Protože povolenky bude rozdávat stát zdarma, jejich počet hlídá Evropská komise. V případě, že jich podniky dostanou víc, než činí jejich potřeby, mohlo by totiž jít o nedovolené dotace.