Zákony pro boj s kriminalitou mládeže jsou dobré

Zákony přijímané v souvislosti s trestnou činností mládeže jsou dobré, ale úřady při jejich uplatňování málo spolupracují. Vyplývá to ze zprávy o účinnosti této legislativy, kterou ve středu schválila vláda premiéra Stanislava Grosse.

Ministři se touto problematikou zabývají několik hodin poté, co policie dopadla nezletilého mladíka podezřelého z vraždy čtyřiaosmdesátileté důchodkyně v obci Písty na Nymbursku. Chlapec se k vraždě přiznal. V srpnu je to druhá vražda, z níž je podezřelý nezletilý pachatel. Královehradečtí kriminalisté obvinili v pondělí dvanáctiletého chovance výchovného ústavu v Kostelci nad Orlicí z toho, že na útěku 12. srpna nůžkami ubodal jednaosmdesátiletou ženu z Olešnice u Čestic na Rychnovsku.

Na počátku letošního roku začal platit nový zákon, který upravuje stíhání mladistvých a soudy s nimi. Zákon počítá s větším množstvím alternativních trestů výchovné povahy. Speciální soudy mohou mladistvým pachatelům, tedy lidem ve věku od 15 do 18 let, například nařídit, aby se podrobili výchovným, terapeutickým, vzdělávacím či rekvalifikačním programům. Jako trest jim mohou uložit pokutu od 1000 do půl milionu korun, zákaz různých činností a podmíněné či nepodmíněné vězení v délce od jednoho roku do pěti let. V případě skutků, za které dospělému hrozí výjimečný trest, to může být podle trestního zákona až deset let. Při projednávání tohoto zákona navrhovali někteří poslanci i snížení věkové hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let. Nová legislativa také zvýšila sociálně-právní ochranu dětí.