Zaorálek: Klausovy názory jsou v rozporu s polistopadovým vývojem

Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek soudí, že se prezident Václav Klaus kvůli svým názorům na proces evropské integrace dostává do rozporu s polistopadovým vývojem v zemi. Klaus v zahraničí ostře kritizuje euroústavu. Vláda má ale názor opačný. Podle ministra zahraničí Cyrila Svobody by měl prezident ve svých projevech v cizině vždy zmínit i vládní postoj k ústavní smlouvě. Mluvčí prezidenta Petr Hájek ČTK řekl, že na Zaorálkovo vyjádření podle něj ani nemá cenu reagovat. "Podle mě je korektní řešení, když vždycky zazní názor české zahraniční politiky, to znamená vlády," řekl Svoboda v televizi Nova. Kvůli rozdílené interpretaci postojů v zahraničí se s Klausem dostal do sporu premiér Jiří Paroubek. Svoboda předpokládá, že prezident a Paroubek nějaké řešení sporu najdou.

"Prezident je v rozporu podle mě s celým polistopadovým vývojem v této zemi, dokonce i se svými vlastními bývalými spolupracovníky. To je velice vážná věc takovýmto způsobem otáčet kormidlo země jiným, opačným směrem," řekl v České televizi Zaorálek. Šéf sněmovny soudí, že Klaus dává jasně najevo, že by stál o "erozi celého procesu evropské integrace, o to, aby se rozpadla společná měna". "To je to, co nás činí nevěrohodnými," podotkl.

Premiérovi vadí, že Klaus v zahraničí ostře kritizuje evropskou ústavu, jejíž schválení považuje vláda za svou hlavní prioritu. Pohrozil dokonce, že pokud se Klaus nebude řídit pokyny vlády, omezí některé jeho cesty. Podle Svobody prezidentovi nikdo žádnou cestu zakazovat nebude. V případě, že by Klaus prezentoval jen své názory, je otázka, zda vláda bude schvalovat každou cestu, pokračoval ministr zahraničí. "To není cenzura, ale je to podle mě požadavek vlády, aby vždycky postoj české zahraniční politiky zazněl," dodal Svoboda.

Diskuse se nyní přenesly do roviny výkladu ústavy. Paroubek chce Klausovi navrhnout, aby se zúčastnil některého zasedání kabinetu, na němž budou ministři projednávat zahraniční politiku. Klaus se podle svého mluvčího Petra Hájka návrhu nebrání.