Zápas Fed Cupu v Estonsku zahájí Koukalová proti Ruutelové

Fedcupové utkání o účast ve Světové skupině II tenistek mezi Estonskem a Českou republikou zahájí v sobotu v poledne místního času Margit Ruutelová proti české jedničce Kláře Koukalové, po nich nastoupí proti sobě Maret Aniová s Barborou Strýcovou. Rozhodl o tom páteční los v Tallinnu.

Česká kapitánka Petra Píchalová-Langrová byla ráda, že začne Koukalová. "Je to lepší, protože počítáme, že by měla přes jejich dvojku, která je relativně slabší, přejít," řekla kapitánka ČTK. Strýcová by v tom případě nastupovala na kurt s vedením 1:0 pro český tým. "Aniová je velmi nebezpečná a nevyzpytatelná," varovala Píchalová-Langrová před 147. hráčkou světa.

V nedělních dvouhrách změří síly na velice rychlé tallinnské antuce jedničky obou týmů Aniová s Koukalovou a po nich dvojky Ruutelová se Strýcovou. Do čtyřhry domácí kapitán Tiit Kivistik nominoval Aniovou a Ruutelovou, za Česko Píchalová-Langrová nahlásila dvojici Lucie Šafářová, Michaela Paštiková.

Vítěz utkání bude příští rok hrát Světovou skupinu II, poražený tým se zařadí do první divize euro-africké zóny. Český tým v Estonsku hraje bez aktuální jedničky Ivety Benešové, 55. hráčky světa. Vítězka turnaje v Acapulku měla před měsícem autonehodu a dala přednost odpočinku. Estonkám zase chybí jejich nejvýše umístěná hráčka v žebříčku (136.) Kaia Kanepiová.

V českém týmu se na poslední chvíli objevila Šafářová, která nahradila původně nominovanou Libuši Průšovou. "Oznámila, že je nemocná, proto jela Šafářová," vysvětlila kapitánka. Šafářová proto zažije v sedmnácti letech svoji fedcupovou premiéru.