Zapsání Chotěšova k nejohroženějším památkám začíná budit zájem

Zařazení kláštera v Chotěšově na Plzeňsku na seznam nejvíc ohrožených památek na světě zřejmě začíná přivádět první zájemce. "Díky tomu seznamu se ozval jeden člověk z New Yorku; nevím, co přesně chce, ale doufáme, že nám ten seznam přinese víc zájemců," řekl ČTK architekt Jan Soukup. Zařazením Chotěšova na seznam Světového památkového fondu (WMF) by se mohla podle Soukupa otevřít cesta k dalším financím. Areál potřebuje na odstranění havarijního stavu asi 100 milionů korun, rekonstrukce do použitelného stavu se odhaduje na miliardu korun. Město sice dostává od státu peníze z fondu na záchranu architektonického dědictví, jeden nebo dva miliony ročně ale vždy stačí jen na opravu malé části krovů a střech. "Letos dostaneme 2,5 milionu korun, opraví se zas kousek střechy," poznamenal Soukup, který se s občanským sdružením a městem angažuje za záchranu památky.

Architekt věří, že zapsáním na seznam WMF bude snadnější najít pro klášter i peníze z evropských fondů. "Ještě do poloviny roku by se například měly materiály o Chotěšově dostat do Bruselu na přehlídku nejvíc ohrožených a potřebných rozsáhlých památkových areálů v Evropě," řekl.

I když město a občanské sdružení se těší na mecenáše, který se rozhodne do klášteru investovat, snaží se najít i další peníze. Každý, kdo chce pomoci, si například může symbolicky koupit jedno nové okno. V klášteře jich je dost - na každý den v roce jedno, dodal Soukup.

Chotěšovský ženský klášter byl založen v roce 1202, v 18. století byl zrušen a soukromě využíván; byla tu například dívčí církevní škola. Když jej užívala armáda, trpěl. Od 70. let 20. století byl opuštěn a chátral. Teď je v dezolátním stavu. Občanské sdružení Klášter Chotěšov v nejméně zdevastovaných částech pořádá výstavy a koncerty. Po více než deseti letech skončila před třemi roky záchrana monumentální stropní fresky z poloviny 18. století. Stála 7,5 milionu korun.