Zástupci ČSSD se postavili za kritiky Klause kvůli euroústavě

Kritika dvou představitelů Evropského parlamentu na adresu prezidenta Václava Klause za jeho názory na EU a evropskou ústavu byla na místě, míní představitelé ČSSD. Uvedli to v prohlášeních, která v pátek poskytli ČTK. Klaus naopak považuje kritiku za urážku a čeká omluvu. Totéž požaduje i ODS. Její europoslanci považují kritiku Klause za skandální.

Europoslanci ČSSD Libor Rouček a Richard Falbr označili způsob, jakým Klaus komentoval obsah a smysl evropské ústavy, za "zavádějící a zkreslující". "Ani neztratíme svou národní identitu ani se nestaneme pouhými provinciemi státu Evropská unie," uvedli. Místopředseda Evropského parlamentu Roca Vidal-Quadras a šéf výboru pro ústavní záležitosti Jo Leinen podle Falbra s Roučkem "pouze uvedli na pravou míru, jaké jsou skutečnosti". Způsob Klausova vyjádření k evropské ústavě "není korektní, nevychází z hlubší znalosti evropského práva a evropského integračního procesu a je založen pouze na negativních emocích", dodali Rouček a Falbr.

Místopředsedkyně senátorů ČSSD a výboru pro evropské záležitosti Alena Gajdůšková soudí, že omlouvat by se měl spíš Klaus českým občanům za své postoje. Prezidentovo chování podle senátorky navíc vybočuje z ústavního rámce. Podle ústavy konání prezidenta v zahraniční oblasti podléhá spolupodpisu premiéra a odpovídá za něj vláda. "Jestliže tedy prezident nekoná v souladu se zahraničněpolitickou linií vlády, pak porušuje Ústavu České republiky," tvrdí senátorka.