Přehled tisku

Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Deníky se věnují především prezidentovým podmínkám pro vznik nové vlády. Komentátoři se často shodují na tom, že by se šéfové svou nejsilnějších stran měli vzájemně dohodnout.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Když prezident ohlásí, že padlého premiéra nenechá ani dokončit předsednictví Evropské unii, je to podle komentátora Mladé fronty Dnes politická rána nejvyšší razance. Pokud to Václav Klaus myslí vážně, pak usiluje nejen o Topolánkovu hlavu, ale zejména o zhoršení vztahů Česka s Unií, bez ohledu na to, co to bude stát. Není pochyb o tom, že zájmem Václava Klause je zabránit ratifikaci Lisabonské smlouvy a dostat Mirka Topolánka z politiky. Narozdíl od prezidenta nabídl předseda ČSSD Jiří Paroubek Topolánkovi, že jej nechá dovládnout do evropských voleb, pak by nastoupila úřednická vláda a na podzim předčasné volby. Ačkoli Topolánek nechce úřednickou vládu a volby by se podle něj měly konat už v létě, měl by na Paroubkův návrh ve vlastním zájmu přistoupit. "Nejen proto, že je rozumný, schůdný a působí férově. I proto, že by omezil vliv Václava Klause na budoucí dění. Prezident je podle všeho ve své svaté válce proti Bruselu ochoten obětovat nejen Topolánka, ale i národní zájmy," uzavírá komentátor.


Lidové noviny uvádějí, že prezidentova dřívější podmínka "Pouze bez komunistů", kterou měl před lety pro vznik nové vlády, už asi neplatí. Důvod, pro který tomu tak je, se prý pravděpodobně jmenuje Evropská unie respektive Lisabonská smlouva. Prezident je podle komentátora konsternován ochotou vlády přijmout Lisabon, ačkoli důležití ministři vědí, jak je smlouva pro stát nevýhodná a že patrně zakládá nezvratné změny v českém ústavním pořádku. "Pohled na bruselskou mašinérii a to, jak svým samohybem protlačí, co si zamane, je skutečně depresivní. Znehybnit vládu, která tomuto parnímu válci předsedá, by znamenalo ten válec přinejmenším trochu pozdržet," píší Lidové noviny.


Václav Klaus  (vlevo) a Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Také Hospodářské noviny komentují postoje prezidenta k možné nové vládě. Tu svou má hlava státu podle listu už jistě připravenou. "A za pár týdnů může loutkový premiér (a tedy Klaus) řídit Unii. Kde zůstanou Paroubkova ujištění, že i v demisi tato vláda dokončí naše předsednictví?" Komentář soudí, že předsedovi ČSSD možná vyhovuje představa Klausova kabinetu, proti kterému by se mohl teatrálně vymezovat. Uvítají ale voliči, když důsledkem odstranění Topolánkovy vlády bude dočasný přerod Hradu v nevyzpytatelné mocenské centrum? "Zabránit by této situaci mohli jen Paroubek s Topolánkem. Nechtějí-li, aby jim Klaus přerostl přes hlavu, měli by uzavřít dočasné příměří."


Vlády Mirka Topolánka není podle komentátora deníku Právoškoda v žádném ohledu. Kabinet podle něj např. zradil voliče, daňovými kejklemi poškodil střední třídu, oslabil už tak chabou důvěru veřejnosti v nezávislost justice... Svržením vlády ale problémů neubylo, pokud jich zvláště triumfující opozici nepřibylo. Vládu pomohla svrhnout "prazvláštní společnost pomstychtivých, jejichž motivy nemají se sociální demokracií nic společného." Sociální demokracie tak vyhrála pohár s divným gulášem, který bude míchat prezident. Pokud se ODS a ČSSD nechtějí stát prezidentovou loutkou, musejí překousnout vzájemnou zášť a domluvit se na co nejrychlejších volbách.


"Pediatři se chystají vybírat náhradní poplatky," píší Hospodářské noviny. Od začátku dubna totiž dětští lékaři nemohou od dětí do 18 let vybírat třicetikorunové poplatky. Vymýšlejí tedy plány, jak peníze získat jinak, rodičům hodlají nabídnout bonusy navíc. Roční paušál by chtěli zaplatit např. za to, že by vedli očkovací kalendář a upozorňovali rodiče na nepovinná očkování. Další variantou je podle místopředsedy pediatrů Milana Kudyna to, že by pediatři mohli začít vybírat několikasetkorunový "sponzorský" registrační poplatek. A také za peníze nabízet rodičům více informací. Vše ale bude dobrovolné, žádné celostátní doporučení nebylo vydáno. Peníze z regulačních poplatků budou lékařům velmi chybět, protože s nimi už ve svých rozpočtech počítali. Byli by raději, aby jim chybějící peníze zaplatily místo pacientů pojišťovny, ty ale o takovém kroku neuvažují.


Pojišťovny podle policistů nutí řidiče, aby je k nehodě zavolali, informuje o tom Mladá fronta Dnes. Policie v prvních dvou měsících letošního roku vyšetřovala o polovinu méně nehod než za stejnou dobu v roce 2008. Od Nového roku totiž řidiči nemusejí volat policisty k nehodě bez zranění, při níž vznikne škoda méně než sto tisíc korun. Leoš Tržil, ředitel republikové dopravní policie, míní, že podíl vyšetřovaných nehod bude dále klesat. Stěžuje si však, že některé pojišťovny nabádají své klienty, aby policii volali vždy, i v případě, kdy nemusejí. Pojišťovně to totiž ulehčí práci. Žádná z těch, které deník oslovil, se ale k takové praxi nehlásí. Ačkoli vyšetřovaných nehod ubylo, počty mrtvých na silnicích neklesají. Policie ale slibuje, že když bude méně vyjíždět k nehodám, rozšíří se kontroly.