Zdravotní stav obou operovaných iráckých chlapců je stabilizován

Dva iráčtí chlapci prodělali v pátek v dětském kardiocentru pražské nemocnice Motol několikahodinové operace srdce. Po šesti hodinách skončila úspěšně operace jedno z nich, o hodinu déle trvala operace druhého. Stav obou chlapců je v současné době stabilizován a děti jsou v pooperační péči, řekl ČTK přednosta dětského kardiocentra Jan Škovránek. "Stav druhého chlapce byl zpočátku velmi nestabilní. Plíce, do kterých deset let netekla krev a naráz jsme ji tam přivedli, reagovaly po svém. Teď už ale vypadá situace dobře," doplnil přednosta. Na operace srdce čekají v Motole ještě dvě holčičky. Všechny děti přicestovaly do Prahy z jižního Iráku koncem března spolu s českými policisty.

Oba chlapci trpěli srdeční vadou s velkým defektem na komorové přepážce. "Obě děti měly extrémní zúžení pod plicní tepnou, čili krev z pravé komory tekla do plic jen málo, velká část se schraňovala do levé komory. Děti měly nedostatek kyslíku ve tkáních, jejich funkce byly ohroženy a na to se pak umírá," uvedl Škovránek. Chlapci byli podle přednosty velmi zanedbaní. Obě operace prováděli lékaři paralelně ve dvou operačních sálech. Podíleli se na nich vždy dva chirurgové a osm dalších lékařů. "Pokud bude všechno bez komplikací, budou obě děti v pooperační péči, aby se stabilizoval jejich krevní oběh. To bude trvat pár dní," dodal přednosta. Kdy půjdou na operační sál holčičky, zatím nemocnice neoznámila. Podle mluvčí motolské nemocnice Evy Jurinové chtějí stihnout lékaři operace všech čtyř dětí do dvou týdnů.

Děti od sedmi do 14 let vybral v Basře český zdravotnický tým. Na podobné operace čekají na jihu Iráku další děti - čeští lékaři vytypovali tři desítky pacientů, u nichž je zákrok nutný. Čtveřice dětských pacientů byla od 31. března v nemocniční karanténě. Na infekčním oddělení tráví čas i jejich doprovod - tři otcové a strýc. V českých nemocnicích se už vloni léčilo 18 iráckých dětí, které se v jihoirácké Basře dostaly do péče lékařů české polní nemocnice. Vedle dětí s vadami srdce se v Česku léčili i dva malí Iráčané s rozsáhlými popáleninami.