Ze sportu:

Oba čeští krasobruslaři budou v sobotních volných jízdách útočit na mistrovství Evropy na medaile. Po pátečním krátkém programu patří Tomáši Vernerovi třetí příčka a Michalu Březinovi s malým odstupem pátá pozice.

Biatlonistka Gabriela Soukalová byla po potížích se zbraní diskvalifikována z dnešního sprintu Světového poháru v Anterselvě a nepostoupila tak do sobotního stíhacího závodu, po kterém přijde o žluté číslo vedoucí ženy seriálu SP. Nejlépe z českých biatlonistek skončila sedmadvacátá Jitka Landová.

Český hokejový brankář Michal Neuvirth zlikvidoval ve středečním utkání NHL na ledě Pittsburghu 33 střel, porážce Washingtonu 3:4 ale nezabránil. Pětadvacetiletý rodák z Ústí nad Labem dostal v brance Capitals teprve druhou příležitost od listopadu loňského roku, když v sobotu vychytal výhru 3:2 nad Torontem.

Hokejisté Lva Praha porazili v Kontinentální lize Admiral Vladivostok 4:1 a uspěli v osmém z posledních devíti zápasů. Tým finského kouče Kariho Jalonena o své čtvrté výhře za sebou rozhodl zejména v přesilových hrách, ve kterých se prosadil dvakrát. Lev si po tříbodovém zisku upevnil třetí místo v Západní konferenci soutěže.

Až v posledních několika hrách potrápila tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová ve 2. kole Australian Open favorizovanou soupeřku. Česká hráčka na centrkurtu v Melbourne Parku prohrála 1:6, 4:6 s obhájkyní titulu Viktorií Azarenkovou. Záhlavová-Strýcová tak počtvrté při své sedmé účasti na Australian Open vypadla ve druhém kole. Jejím maximem je třetí kolo z roku 2011.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha zaznamenaly v Evropské lize už šestou výhru v sezoně, když na hřišti Nového Záhřebu vyhrály jednoznačně 87:49. Mají tak předčasně jistotu postupu do osmifinále. V závěrečných pěti zápasech budou hrát už jen o co nejlepší výchozí pozici. Díky zaváhání Galatasaraye se navíc dostaly do čela skupiny C. Hráčky Brna zdolaly po více než osmi letech poprvé Šoproň a po těsné výhře 71:69 udržely naději na postup.

Basketbalisté Nymburku v Evropském poháru porazili favorizovaného italského mistra Montepaschi Siena 78:75. Velkou zásluhu na tom má Dylan Page, který dal v poslední čtvrtině 15 bodů. Čeští mistři tak napravili úvodní porážku s Maccabi Haifa a zvýšili své naděje na postup ze skupiny do osmifinále. Naopak Siena, která začala sezonu v elitní Eurolize, se dostala s bilancí 0/2 do těžké situace.

Aleš Loprais vybojoval na letošní Rallye Dakar v 10. etapě premiérové vítězství v kategorii kamionů. Se svou tatrou na trati z Iquique do Antofagasty v Chile vyhrál první polovinu měřeného úseku a vedení uhájil i po přejezdu v druhé části erzety. Druhého Rusa Andreje Kardinova na kamazu porazil o 37 sekund. V neoficiálních výsledcích se Loprais posunul na průběžné čtvrté místo.

Lyžařka v boulích Nikola Sudová obsadila v Lake Placid v předposledním závodu před olympijskými hrami 12. místo. V pořadí Světového poháru zůstala třináctá. Ze druhého vítězství v sezoně se radovala Kanaďanka Justine Dufourová-Lapointeová.

Skikrosař Tomáš Kraus obsadil 14. místo v závodě Světového poháru ve Val Thorens, který byl kvůli hustému sněžení a větru předčasně ukončen. Český reprezentant postoupil do čtvrtfinále, pak ale začaly být podmínky ve francouzském lyžařském středisku natolik neregulérní, že se jury rozhodla další jízdy odvolat a konečné pořadí stanovila na základě časů z kvalifikace.

Automobilový jezdec Martin Prokop ukončil své snažení na Rallye Monte Carlo již po první rychlostní zkoušce. Jediný český pravidelný účastník mistrovství světa byl nucen z úvodního závodu sezony odstoupit kvůli technickým problémům, zastavily jej problémy s alternátorem.

Slalomářka Šárka Strachová si od začátku roku musí injekčně doplňovat růstový hormon. Nejde o doping, dávky má povolené, protože nádorem poškozená hypofýza, kterou jí museli lékaři v roce 2012 operovat, nedokáže růstový hormon produkovat. Informovala o tom MF Dnes.

Pět českých skokanů na lyžích prošlo do dnešního závodu Světového poháru v polské Wisle. Jan Matura se blýskl jedním z nejdelších skoků dne, a to do vzdálenosti 131 metrů, ale dostal horší známky za styl a silnou podporu větru a obsadil čtvrté místo. Hned za ním skončil Jakub Janda, který předvedl v horších povětrnostních podmínkách pokus dlouhý 124 metrů.

Čeští fotbaloví reprezentanti zůstali v lednovém vydání světového žebříčku FIFA už třetí měsíc po sobě na 28. místě. Žebříček doznal minimálních změn, jelikož se od posledního vydání odehrálo jen 18 přípravných zápasů, a to převážně v Asii. Nadále tak vede Španělsko před Německem a Argentinou.