Ze sportu:

České florbalistky podlehly v klíčovém utkání o první místo v základní skupině B na mistrovství světa v Brně Švýcarsku 1:2. Sice vedly díky trefě Lucie Paulovičové, ale výsledek otočila dvěma góly Silvana Nötzliová. V pondělí budou Češky od 20:00 bojovat s Lotyšskem o přímý postup do čtvrtfinále.Češky nastoupily stejně jako v sobotu proti Norsku od začátku bez Billé i kapitánky Macurové.

Biatlonistka Veronika Vítková klesla z druhého místa po pátečním sprintu a dojela těsně čtvrtá v dnešním stíhacím závodu Světového poháru v Hochfilzenu. Gabriela Soukalová se z 23. místa po sprintu posunula na deváté a udržela žlutý trikot vedoucí ženy SP.

Hokejisté Lva Praha prohráli na závěr série domácích zápasů s Atlantem Mytišči 1:3 a ukončil tak sérii dvanácti utkání, ve kterých dokázali bodovat. Jedinou branku Lva zařídil v první třetině Jakub Klepiš, Atlant dokázal utkání otočit na začátku druhé třetiny dvěma brankami v rozmezí 11 vteřin.

Čeští běžci na lyžích obsadili v Lillehammeru v prvním a zároveň posledním štafetovém závodu před olympijskými hrami v Soči sedmé místo. Ženy byly v hustém sněžení na těžké trati poslední osmnácté.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová zakončila Světový pohár v Berlíně dvanáctým místem na kilometrové trati. Časem 1:16,55 minuty zaostala o 27 setin za svým časem z minulého týdne z Astany, kde skončila sedmá, tentokrát ji 28 setin dělilo od elitní desítky. Díky druhému nejlepšímu výsledku na 1000 metrů v sezoně nadále uzavírá Top Ten v pohárovém pořadí.

Tomáš Kraus skončil v úvodním závodu Světového poháru ve skikrosu sedmý. V semifinále i v malém finále dojel devětatřicetiletý český reprezentant v sobotu v kanadské Nakisce třetí, zvítězil Francouz Jonas Devouassoux. Závod žen vyhrála domácí lyžařka Marielle Thompsonová, Andrea Zemanová byla dvacátá.

Sdruženář Tomáš Portyk je sedmý po skokanské části závodu Světového poháru v Lillehammeru. Dalším českým reprezentantům se nedařilo a uzavírají čtvrtou desítku průběžného pořadí.

Martin Bláha a Jiří Hochmann obsadili v závěrečný den Světového poháru dráhových cyklistů v Aguascalientes sedmé místo v bodovacím závodu dvojic. Do elitní desítky se dostal také Robin Wagner na pevném kilometru a devátým místem si podobně jako Bláha s Hochmannem prakticky zajistil účast na mistrovství světa.

Nové Město na Moravě by mohlo za šest let znovu hostit biatlonové mistrovství světa. Šéf organizačního výboru letošního šampionátu na Vysočině Jiří Hamza zopakoval svá slova z února, že Česko podá kandidaturu na všechny tři roky mezi lety 2019 až 2021.

Nejlepší český amatérský boxer současnosti Zdeněk Chládek se po roční přestávce opět stal domácím šampionem. Na loňském mistrovství České republiky kvůli reprezentačním povinnostem nestartoval, letos ale v Jičíně nechyběl a podle předpokladů ovládl váhovou kategorii do 64 kg. Účastník olympijských her v Londýně ve finále porazil na body Miroslava Šerbana.

Hokejisté Sparty porazili v předehrávce 29. kola extraligy Plzeň 4:2. Hosté dvakrát vedli, Sparta si však nenechala pokazit oslavy 110 let od založení klubu, třemi góly v rozmezí pěti minut a 43 vteřin zápas otočila a zvýšila náskok v čele tabulky před Hradcem Králové na 12 bodů. Dvě branky vítězů vstřelil Tomáš Rolinek a navrch přidal asistenci. S třemi kanadskými body dokončili zápas i jeho spoluhráči Petr Ton (1+2) a Jaroslav Hlinka (0+3).

Jedenáctý gól v sezoně a jedenáctou asistenci zaznamenal v sobotním utkání NHL hokejový útočník Tomáš Plekanec a přispěl k výhře Montrealu nad Buffalem 3:2. Kladenský odchovanec skóroval popáté z posledních osmi zápasů a byl vyhlášen druhou hvězdou večera.

Házenkáři pražské Dukly ztratili v extralize bod v hale poslední Kopřivnice, kde remizovali 26:26. Třetí Jičín jim tak po domácím vítězství 24:20 nad Karvinou utekl o bod.

Ve finále Světového poháru v kolové v Brně obsadila nejlepší česká dvojice Petr Skoták a Pavel Šmíd z pořádajícího Favoritu sedmé místo. Prvenství získali Roman Schneider s Dominikem Planzerem ze švýcarského Altdorfu, kteří tuto soutěž vyhráli už potřetí. Ve finálovém zápase porazili Simona Königa s Florianem Fischerem z rakouského Höchstu.

České házenkářky prohrály v úvodním vystoupení na světovém šampionátu v Srbsku s favorizovaným Maďarskem 27:35. Svěřenkyně Jana Bašného držely s bronzovými medailistkami z loňského mistrovství Evropy v první půli krok, v úvodu druhého poločasu je ale postihl výpadek, který rozhodl. V dalším duelu změří český celek v pondělí od 17:00 síly s Německem, do vyřazovací fáze postoupí čtyři týmy z šestičlenné skupiny.

Autor: Jan Charvát