Ze sportu:

Čeští hokejisté prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa se Švýcarskem 1:2 a po čtyřech letech se z turnaje vrátí bez medaile. O jediný gól národního týmu se postaral ve 46. minutě obránce Zdeněk Kutlák, který snížil v přesilové hře. V konečném pořadí šampionátu obsadí výběr kouče Aloise Hadamczika sedmé nebo osmé místo. Češi ve Stockholmu nenavázali na zlato a dva bronzy z předešlých tří let.

Brankář Petr Čech je druhým českým fotbalistou po Vladimíru Šmicerovi, který vyhrál Ligu mistrů i Evropskou ligu. Chelsea ve finále Evropské ligy v Amsterodamu porazila Benfiku Lisabon 2:1 brankami Fernanda Torrese po Čechově asistenci a Branislava Ivanoviče v nastaveném čase. Čecha překonal jen z penalty Oscar Cardozo.

Současný předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta se jako jediný veřejně přihlásil k tomu, že se 8. června na volební valné hromadě bude ucházet o vrcholný post. Pelta to potvrdil v rozhovoru s ČTK. Den před uzávěrkou zvažuje kandidaturu na nejvyšší funkci v českém fotbale Markéta Haindlová, předsedkyně odvolací a revizní komise a občasná kritička současného vedení asociace.

Hokejový útočník Roman Červenka se vrací ze zámořské NHL do Kontinentální ligy. Mistr světa z roku 2010, který působil v uplynulé sezoně v Calgary, podepsal tříletou smlouvu s Petrohradem. Informaci klubového webu ČTK potvrdil hráčův zástupce Aleš Volek.

Fotbalová Sparta se nebude odvolávat proti výroku disciplinární komise, která minulý týden udělila útočníkovi Léonardu Kweukemu trest na 12 zápasů. Kamerunský hráč pyká za faul, jímž minulou středu přivodil mladoboleslavskému obránci Radku Dosoudilovi zlomeninu holenní kosti.

Tenista Tomáš Berdych po týdnu znovu porazil Jihoafričana Kevina Andersona a po výhře 7:5, 6:2 postoupil do čtvrtfinále antukového turnaje v Římě. V něm se střetne se světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska.

Nejlepší česká stolní tenistka Iveta Vacenovská vypadla na mistrovství světa v Paříži v druhém kole dvouhry. Šestadvacátá hráčka světového žebříčku, která před čtyřmi lety na šampionátu v Jokohamě postoupila až do čtvrtfinále, nestačila na Němku Zhenqi Barthelovou a podlehla jí 1:4.

Házenkářky Mostu zakončily mistrovskou sezonu domácím vítězstvím 25:22 nad Veselím nad Moravou. Na podobu konečné tabulky ale výsledek neměl vliv; druhá skončila Poruba, bronz získaly slávistky a Veselí obsadilo čtvrté místo.

Hned v úvodním kole přišel turnaj kategorie ITF Sparta Prague Open o nejvýše nasazenou tenistku. Jednička Klára Zakopalová se opět potýkala s dýchacími problémy a prohrála s Američankou Irinou Falconiovou 6:4, 6:7, 2:6. Svůj zápas naopak zvládla Lucie Šafářová a po výhře nad Aleksandrou Kruničovou ze Srbska 6:4, 6:3 vykročila v pražské Stromovce za obhajobou titulu. Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová postoupila do čtvrtfinále turnaje. Na antuce v pražské Stromovce česká hráčka otočila vývoj utkání druhého kola s Melindou Czinkovou a Maďarku porazila 1:6, 6:4 a 6:3.

Autor: Jan Charvát