Ze sportu

Ani jedna z dvojice nejlepších českých tenistek do semifinále turnaje v Paříži neprošla. Vítězka turnaje z roku 2011 Petra Kvitová, nasazená jako číslo dvě, podlehla 87. hráčce světového žebříčku Francouzce Kristině Mladenovicové 3:6 a 4:6. Turnajová šestka Lucie Šafářová prohrála 1:6 a 5:7 s Kiki Bertensovou z Nizozemska, která se do hlavní soutěže dostala až dodatečně po odhlášení nemocné Lucie Hradecké.

Trenér Zdeněk Zeman byl odvolán od fotbalistů AS Řím, ke kterým se před touto sezonou vrátil po třinácti letech. Český kouč doplatil na sérii špatných výsledků. Jeho tým nedokázal v italské lize pětkrát za sebou vyhrát a po páteční domácí porážce 2:4 s Cagliari mu hrozí, že klesne z osmého místa ještě níž. Mužstvo AS dočasně převzal asistent Aurelio Andreazzoli.

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik musel udělat změnu v nominaci národního týmu na nadcházející Švédské hry. Útočník Tomáš Rachůnek ze Lva Praha nahradí Petra Koukala z Nižněkamsku, který má svalové zranění v dolní části těla. ČTK o tom informoval manažer reprezentace Jan Černý.

Tyčkařka Romana Maláčová splnila na přeboru Prahy limit pro účast na březnovém halovém mistrovství Evropy v Göteborgu. Ve Stromovce skočila závodnice USK Praha 442 centimetrů stejně jako vítězná Jiřina Svobodová.Evropská šampionka z Helsinek Svobodová už měla na kontě totožný výkon z minulého týdne z mítinku v Drážďanech. Limit pro start na halovém ME už splnilo osm českých atletů, pozvána je ženská štafeta na 4x400 metrů.

Čeští sdruženáři Tomáš Slavík, Pavel Churavý a Miroslav Dvořák jsou po skokanské části závodu Světového poháru v Soči v první dvacítce. V generálce na olympijské hry 2014 vede Rakušan Mario Seidl za skok 137 metrů. Na můstku se z Čechů v hustém sněžení a za snížené viditelnosti nejvíce dařilo Slavíkovi, jenž skočil 125,5 m a do desetikilometrového běhu vyrazí jako jedenáctý 58 sekund po Seidlovi. Churavý byl šestnáctý, Dvořák tři místa za ním. Šestnáctiletý Tomáš Portyk je na průběžné 34. pozici.

Hokejisté Dallasu ukončili v NHL sérii čtyř porážek, když v pátečním utkání zdolali na domácím ledě Phoenix 4:3 po samostatných nájezdech. Rozhodující penaltu proměnil ve čtvrté sérii Jaromír Jágr. Jinak se číslo 68 v utkání neprosadilo, naopak o všechny tři branky Kojotů se postarali čeští hráči. Dvakrát se trefil Martin Hanzal, gól a asistenci zaznamenal Radim Vrbata, díky němuž hosté vedli po druhé sérii nájezdů 1:0.

Sobotní závod Světového poháru v letech na lyžích v Harrachově byl přeložen na neděli od 9:00. Důvodem odložení byl neustávající silný vítr. Závod měl původně začít v 16:00, o změně termínu rozhodla jury v 17:30. Za posledních patnáct let bylo v tomto krkonošském středisku zrušeno už celkem deset závodů ve skocích, letech nebo v severské kombinaci včetně sobotního. Ve většině případů byl důvodem vítr nebo špatná sněhová situace.

České florbalistky podlehly v přípravném utkání v Yverdonu domácímu Švýcarsku vysoko 0:10. Čtyřmi body za tři branky a jednu asistenci se podílela na kanonádě Michelle Wikiová. Tým trenérek Karolíny Šatalíkové a Markéty Šteglové čeká druhý duel se Švýcarkami v neděli ve 12:00. Do vedení se domácí tým dostal už v 45. vteřině, kdy se trefila Nötzliová. V polovině úvodního dějství zvýšila Bachmannová a v 17. minutě upravila na 3:0 Wikiová.

Junior Adam Ťoupalík získal na mistrovství světa v cyklokrosu v Louisville bronzovou medaili. Šestnáctiletý český reprezentant dojel za nizozemskou dvojicí Mathieu van der Poel a Martijn Budding. Ťoupalík skončil v SP celkově šestnáctý, ale v průběhu závodu postupně prokousal nejlepší desítkou až mezi medailisty. Kateřina Nash přišla v Louisville vinou technických potíží těsně před cílem o bronz a skončila čtvrtá. Popáté za sebou a pošesté celkově vyhrála všestranná Nizozemka Marianne Vosová, stříbrnou medaili pro pořádající USA vybojovala Katherine Comptonová, třetí skončila o dvě vteřiny před Nash Lucie Chainelová-Lefevreová z Francie.

Po téměř dvou letech se fotbalista Jan Morávek zapsal v německé lize mezi střelce. Český záložník pomohl Augsburgu, který bojuje o záchranu, vyrovnávacím gólem k remíze 1:1 ve Wolfsburgu. Augsburg po zimní pauze ještě neprohrál a ze tří zápasů získal pět bodů. Bayern Mnichov zvýšil po výhře 3:0 v Mohuči náskok v čele tabulky na 14 bodů. Dvěma trefami přispěl k vítězství chorvatský kanonýr Mario Mandžukič a s 14 góly se posunul na první místo mezi bundesligovými střelci. Bayern vyhrál podeváté v sezoně na soupeřově hřišti bez inkasovaného gólu, čímž stanovil nový rekord soutěže.

České hokejistky prohrály v Litoměřicích i ve druhém přípravném utkání před olympijskou kvalifikací s Japonskem. Po čtvrteční porážce 4:6 tým trenéra Karla Manharta prohrál 1:2, když v závěru ztratil vedení po trefě Kateřiny Mrázové. Český výběr bude hrát o účast na OH 2014 v Soči příští týden od čtvrtka do neděle ve Weidenu, kde jej čekají zápasy s Kazachstánem, domácím Německem a Čínou. Japonsko bude usilovat v Popradu také o jedno postupové místo proti Slovensku, Norsku a Dánsku.

Autor: Jan Charvát