Ze sportu:

Lukáš Hlava skončil osmý v třetím závodu Turné čtyř můstků, což je nejlepší umístění českého skokana na lyžích v sezoně. Bodoval i dvacátý Jan Matura. V Innsbrucku suverénně vyhrál domácí Rakušan Gregor Schlierenzauer a dostal se před finále do vedení v Turné. Hlava vyřadil v prvním kole Slovince Jaku Hvalu výkonem 120 metrů a byl dvaadvacátý. Druhý pokus pak v náročných podmínkách ještě o dva a půl metru prodloužil a posunul se o čtrnáct míst.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer skončil osmý v klasické pětce v Toblachu a v pořadí Tour de Ski se posunul z osmého na páté místo. Závod vyhrál Kazach Alexej Poltoranin před Norem Petterem Northugem, který dva závody před koncem etapového závodu celkově vede.

Čeští biatlonisté Šlesinger, Moravec, Krupčík a Krčmář doběhli ve štafetě na 4x7,5 km v závodě SP v Oberhofu osmí. Vyhráli Rusové před Nory.

Tenistka Květa Peschkeová má velkou šanci zahájit sezonu titulem. Na turnaji v Brisbane postoupila s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou do finále a v sobotu bude předloňská fedcupová vítězka bojovat již o 24. trofej na okruhu WTA.

Tenistka Klára Zakopalová se po více než dvou letech dostala na okruhu WTA do finále. O titul si zahraje v čínském Šen-čenu, kde v semifinále porazila Rumunku Monicu Niculescuovou 6:1 a 6:3.

Tenista Tomáš Berdych nepotvrdil na turnaji v indickém Čennaí pozici nejvýše nasazeného hráče a vypadl ve čtvrtfinále. Favorizovaného Čecha a světovou šestku porazil nenasazený Španěl Roberto Bautista po setech 5:7, 6:2 a 3:6.

Oslabená sestava českých biatlonistek bez doléčující se Gabriely Soukalové skončila ve štafetě Světového poháru v Oberhofu jedenáctá. Veronika Vítková sice vyhrála úvodní úsek, ale Veronika Zvařičová, Jitka Landová i debutující Kristýna Černá krok s elitou neudržely, navíc Landová po pádu skončila v nemocnici.

Petr Čech z Chelsea skončil v anketě Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) mezi světovými brankáři za rok 2012 na třetím místě. Oproti předloňsku si tak o dvě příčky polepšil. Vyhrál už popáté za sebou Španěl Iker Casillas z Realu Madrid. Čech se v elitní desítce objevuje už od roku 2003, kdy byl desátý.

V peruánské metropoli Limě bude v sobotu odstartován další ročník Rallye Dakar, která se popáté v historii pojede na jihoamerickém kontinentu. Na trati slavné vytrvalostní soutěže nebudou tradičně chybět ani čeští závodníci. V kategorii motocyklů jsou přihlášeni David Pabiška a Jan Veselý, mezi kamiony budou mít Češi hned šestinásobné zastoupení. Nejvyšší ambice má tradičně Aleš Loprais, který v posledním africkém ročníku rallye obsadil v roce 2007 třetí místo. V Jižní Americe ale ještě nikdy do cíle nedojel, před rokem jeho slibně se vyvíjecí snažení ukončila vážná nehoda, při které si poranil obratle.