Ze sportu

Český tenista Radek Štěpánek si před finále Davisova poháru o titul ve čtyřhře na Turnaji mistrů nezahraje. Spolu s Indem Leanderem Paesem nevyužili mečbol a prohráli semifinále v Londýně s indickou dvojicí Rohann Bopanna a Maheš Bhúpathí 6:4, 1:6 a 10:12.

Golfista Ondřej Lieser postoupil z druhé fáze do finále kvalifikace a má šanci zajistit si účastnickou kartu na elitní European Tour. Další tři čeští hráči Lukáš Tintěra, Stanislav Matuš a Marek Nový ve druhé části vypadli. Lieser, který se stal profesionálem teprve před měsícem, hrál druhé kolo takzvané kvalifikační školy ve Valencii a skončil na děleném 15. místě. "Jsem neskutečně šťastný, že se mi to povedlo. Je to skvělý," řekl Lieser serveru Golfee.

Čeští motocykloví jezdci Karel Abraham a Jakub Kornfeil zakončili mistrovství světa sedmými místy ve Velké ceně Valencie. Abraham tím vyrovnal své maximum v dvouletém působení v královské třídě MotoGP, Kornfeil si připsal druhý nejlepší výsledek v sezoně Moto3. Abraham v závodě poznamenaném výměnou strojů po oschnutí trati mířil dokonce k životnímu výsledku, ale těsně před koncem mu vrátil předjetí Andrea Dovizioso. V MotoGP nicméně Abraham ještě lépe nedojel, vloni byl sedmý v Jerezu a Silverstonu, letos bylo dosud jeho maximem osmé místo z Indianapolis. V pořadí MS skončil s 59 body stejně jako vloni čtrnáctý, v příštím roce po dvou letech u Ducati přesedlá na aprilii.

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek musel udělat třetí změnu v nominaci na středeční přípravný zápas se Slovenskem. Kvůli zranění se mu omluvil záložník Šachtaru Doněck Tomáš Hübschman, kterého nahradil olomoucký Tomáš Hořava. Pro čtyřiadvacetiletého středopolaře je to premiérová pozvánka do národního A týmu.

Ze tří českých lyžařů postoupil v úvodním slalomu Světového poháru ve finském Levi do druhého kola pouze Kryštof Krýzl. V první jízdě obsadil 27. místo se ztrátou 1,49 sekundy na vedoucího Švéda Andrého Myhrera. Ondřej Bank, který startoval v závodu poznamenaném hustou mlhou až s číslem 63, skončil na 47. pozici. Za Myhrerem zaostal o více než dvě sekundy, od postupu do druhého kola ho dělilo 55 setin. Filip Trejbal, jenž měl jen o něco výhodnější startovní číslo 49, obsadil 59. místo.

Česká stolní tenistka Renata Štrbíková dohrála na turnaji World Tour v Poznani v semifinále. Do finále ji nepustila nasazená dvojka Elizabeta Samaraová z Rumunska, jež zvítězila 4:1. Štrbíková smolně ztratila první set 12:14 po neproměněném setbolu. Ve druhém uhrála jen dva body, ale další vyhrála 11:9 a ve čtvrtém měla za stavu 11:10 znovu setbol. Prohrála ale tři míčky za sebou a Rumunka už v páté sadě dominovala.

Basketbalisté Nymburka byli blízko k tomu, aby podobně jako na jaře porazili přední euroligový celek CSKA Moskva, a to dokonce na jeho hřišti. V duelu skupiny B VTB ligy ještě pět minut před koncem vedli, koncovku ale ovládl soupeř v poměru 17:4 a utkání vyhrál o devět bodů 84:75. Nymburk tak má bilanci dvou výher a tří porážek.

Dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková se podle očekávání stala nejlepším českým atletem uplynulé sezony. Anketě vládne nepřetržitě už od roku 2007. Na druhém místě skončila Zuzana Hejnová, bronzová medailistka z OH v Londýně v běhu na 400 metrů překážek. Třetí byl v hlasování oštěpař Vítězslav Veselý, mistr Evropy a čtvrtý muž z olympijských her. Trenérem roku je Jan Železný.

Na plavecké Velké ceně v Brně padly dva české rekordy: letošní mistryně Evropy Petra Chocová vyhrála 50 m prsa v krátkém bazénu v čase 30,59 sekundy, Simona Baumrtová znakařský sprint za 26,83.

Krasobruslař Michal Březina skončil třetí na Ruském poháru a počtvrté v kariéře se dostal na stupně vítězů v elitním seriálu Grand Prix. Mezi medailisty se probojoval ze šestého místa po krátkém programu. Čtvrtý závod letošní GP vyhrál dvojnásobný mistr světa Kanaďan Patrick Chan.

Maria Livčikovová a Maksim Semjankiv z Ukrajiny vyhráli brněnskou Grand Prix smíšených dvojic ve sportovní gymnastice. Na druhém místě skončili domácí Kristýna Pálešová se Španělem Ignaciem Losantosem před česko-švýcarským duem Jana Šikulová, Mark Ramseier.

Autor: Jan Charvát